« Znanost
objavljeno prije 6 godina
ZANIMLJIVO!

Na Veneri ima života?

Na Veneri je život bio moguć 2 milijarde godina

Venera nije pusta?
Venera nije pusta? (Pixabay)
Više o

Venera

,

život

Venera je poznata kao jedan od planeta na kojima nije moguć život. No izgleda da ipak nije tako - u nekoj mjeri.

Možda ne na samoj površini planeta, no na kiselim oblacima iznad njegove površine, mogao bi postojati život. Istraživanje objavljeno u čsopisu Astrobiology navodi da bi mikrobi mogli preživjeti u takvom staništu.

Kao dio studije proučavane su čestice tamnih nakupina u oblacima na Veneri. Korišteno je ultraljubičasto svjetlo pri čemu je otkriveno da se nakupine sastoje od sumporne kiseline i čestica koje upijaju svjetlo. Bile su uočene i svemirskim sondama.

Profesor Rakesh Mogul, koautor istraživanja, objasnio je da bi bakterije mogle biti odgovorne za postojanje sumporne kiseline.

Podsjeća da je i na Zemlji moguć život u izuzetno kiselim uvjetima, a živi organizmi preživljavaju na ugljikovom dioksidu i proizvode sumpornu kiselinu.

Znanstvenici koji se bave pitanjem života na Veneri uvjereni su da planet ima vremena da se na njemu razvije život. Neki tvrde da postoje dokazi koji ukazuju da je Venera bila nastanjiva čak 2 milijarde godina.

Iako je veličinom i strukturom slična Zemlji, Venera ima toksičnu, gustu atmosferu, s temperaturama koje otapaju led. Iza spomenutih oblaka, na njezinoj površini, moguće je uočiti vulkane i deformirane planine.

Piše: Andrea Holi
03.04.2018. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh