« Svijet
objavljeno prije 12 godina
DIPLOMACIJA

Na summitu G20 zamalo izbio skandal zbog Falklanda

Diplomatski skandal nastao je u trenutku kad je Cameron odbio primiti omotnicu argentinske predsjednice s argumentima njene strane

Fotografija vijesti
Više o

Velika Britanija

,

David Cameron

,

Argentina

,

summit G20

,

Cristina Fernandez

,

Falklandski otoci

,

Falkland

Unatoč tomu što su glavne teme summita skupine G20 kriza u eurozoni te stanje u Siriji, problem statusa Falklandskog otočja neočekivano se pojavio kao problem između argentinske predsjednice Fernandez i britanskog premijera Camerona.

Argentinska predsjednica već neko vrijeme vodi globalnu diplomatsku kampanju kako bi 30 godina nakon rata za to otočje ponovno pokrenula ovo pitanje, dok London smatra stvar gotovo u potpunosti riješenom.

Fernandez tvrdi da se dijalog o statusu otočja mora nastaviti, a svoje argumente potkrjepljuje s više desetaka rezolucija UN-a o toj problematici. Diplomatski skandal na sastanku G20 nastao je u trenutku kad je Cameron odbio primiti omotnicu njenog glasnogovornika, u kojoj su bili navedeni glavni argentinski argumenti.

Britanci ne žele ni čuti argentinske argumente, budući da smatraju kako svaka rasprava vodi prema promjeni stanja i statusa otočja, koje je Argentina bezuspješno pokušala okupirati prije 30 godina, smatrajući ih dijelom svog teritorija.

Na otočju živi oko tri tisuće stanovnika, uglavnom britanskog porijekla, koji u velikoj većini podržavaju svoje pripadanje britanskoj kruni.

20.06.2012. 09:30:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh