« Biznis
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
GRČKA

Na pomolu farmaceutski skandal

Švicarski farmaceutski gigant Novartis našao se pod povećalom grčkih vlasti – zbog navodnog podmićivanja. Razmjeri su nevjerojatni: govori se o iznosu „većem od četiri milijarde eura"

Neće biti dobro...
Neće biti dobro... (Wikipedia)
Više o

korupcija

,

Grčka

,

mito

,

Novartis

Švicarski farmaceutski gigant Novartis našao se pod povećalom grčkih vlasti - zbog navodnog podmićivanja. Razmjeri su nevjerojatni: govori se o iznosu „većem od četiri milijarde eura.

O tome se odavno pričalo. Istraga je vjerojatno počela prije dva mjeseca i prvo je bila tajna. Sredinom siječnja intervenirao je tužitelj Panajotis Atanasiju i zatražio detaljno rasvjetljavanje slučaja. Prije toga, ured Atenskog tužiteljstva je povelo istragu protiv Švicarske grupe Novartis u grčkoj prijestolnici i zatražilo pomoć Ministarstva pravosuđa SAD-a. Povod za istragu: sumnja u pranje novca i utaju poreza. Na samom početku ove godine još jedan incident je potresao javnost: jedan radnik Novartisa s višegodišnjim iskustvom poslovanja u Grčkoj, popeo se na terasu hotela Hilton u Ateni i prijetio da će skočiti. Promatrači u Grčkoj pretpostavljaju da je možda dobio poziv za saslušanje. U posljednjem trenutku policija je uspjela spriječiti samoubojstvo. 

Posebno osjetljivo pitanje je ono je li farmaceutski gigant davao mito liječnicima državnih bolnica, državnim službenicima i političarima? Zviždači su sudskim vlastima dostavili dokumente koji navodno dokazuju da je najmanje 4.000 osoba u Grčkoj primilo razne vrste poklona uključujući i novac. Odvjetnica Konstantina Fundea koja zastupa neke zaposlenike Novartisa u Grčkoj, u razgovoru za DW govori o šikaniranju onih koji nisu htjeli primiti mito. Jedan bivši zaposleni koji je htio ostati anoniman, izjavio je listu Katimerini, da su se posljednjih nekoliko godina on i njegove kolege u Grčkoj osjećali "kao ratnici s velikim prodajnim ciljevima koji se obavezno moraju postići" - čak i ako se uslijed gospodarske krize farmaceutsko tržište stalno smanjuje. Čini se da Novartis ove tvrdnje shvaća ozbiljno. "Mi u potpunosti surađujemo s lokalnim i stranim istražnim organima", rekao je prije nekoliko dana glasnogovornik Novartisa u Baselu.

Politizacija afere

Pravosudni organi šute o istrazi. Čak i pravni stručnjaci se suzdržavaju od komentiranja. No za razliku od njih utoliko su pričljiviji neki članovi vlasti u Ateni. Zamjenik ministra zdravlja Pavlos Polakis govori o "novoj aferi Siemens" u Grčkoj i sumnja da se radi o mitu u visini od "preko četiri milijarde eura". Njegov bivši šef Panajotis Koroplis, koji se preselio u Ministarstvo trgovačke mornarice sada kaže da su u aferu umiješani, "mnogi, političari, liječnici i novinari". To zvuči i kao šamar konzervativcima i socijalistima koji su se nekada smjenjivali na vlasti. Naime trenutna vlada ljevičara u Ateni optužuje obje stranke za korupciju i upletenost u poslovne interese. Borba protiv korupcije i politike samoposluživanja privrede je jedno od glavnih predizbornih obećanja premijera i ljevičara Aleksisa Ciprasa.

Računi u bankama će pružiti informacije

Ove optužbe nisu nove. Tadašnji pomoćnik ministra zdravlja Marios Salmas je još 2012. godine, ukazao na nepoštenu poslovnu praksu farmaceutske industrije i od inspektora iz svoje nadležnosti tražio stručno vještačenje. Međutim, ono nije dalo naročite rezultate. Tek nakon što su posljednjih dana optužbe protiv Novartisa postale glasnije, Salmas je progovorio i tražio sastanak s tužiteljicom Eleni Raikou. Nakon ovog sastanka, konzervativni političar je komentirao: "Tijekom svog mandata sam smanjio godišnje vladine rashode za lijekove sa 4 na 2,3 milijarde eura. Ta odluka je drastično smanjila profit svih farmaceutskih kompanija, uključujući i Novartis. "

Ovim je konzervativni Salmas dotaknuo jedno osjetljivo pitanje: naime i on i ljevičarski listovi optužuju Novartis da je lijekove i usluge prodavao državnim bolnicama po pretjeranim cijenama - pa se postavlja pitanje jesu li i netransparentne strukture u nabavci dovele do ovako visokih troškova.

Odvjetnica Fundea kaže da su državne bolnice u posljednjih nekoliko godina morale potrošiti previše novca na lijekove Novartisa. U svakom slučaju, afera Novartis očigledno već ima posljedice po strane farmaceutske kompanije u Grčkoj. Ako je vjerovati grčkim medijima ministar zdravlja Andreas Ksanthos želi ukinuti do sada svemoćno povjerenstvo za utvrđivanje cijena u kojoj su bili i farmaceutski menadžeri iz privatnog sektora. Ubuduće, prodajnu cijenu lijekova će određivati državno povjerenstvo. Što se tiče navoda o mitu: tužiteljstvo trenutno provjerava bankovne račune liječnika za koje se sumnja da su od Novartisa dobili novac.

Piše: Janis Papadimitriu/DW
22.01.2017. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh