« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
ZAGAĐENJE

Na Mt. Everestu bi uskoro mogli biti postavljeni pokretni zahodi

"Ljudski je otpad problematičan. Kad bi postojali zahodi, alpinisti bi se njima i služili", ocijenio je Phinjo Sherpa, čelnik udruge Eco Himal

Fotografija vijesti
Više o

ekologija

,

Mount Everest

,

zagađenje

,

onečišćenje okoliša

Udruga za očuvanje Himalaje traži od države Nepal da na putu do Mount Everesta postavi pokretne zahode, čime bi se pokušao očuvati krov svijeta na kojemu se ionako već nalaze tone smeća, piše Hina.

"Ljudski je otpad problematičan. Kad bi postojali zahodi, alpinisti bi se njima i služili", ocijenio je Phinjo Sherpa, čelnik udruge Eco Himal. Brojne ekipe nose sa sobom pokretne zahode, no nosači često nemaju izbora nego olakšati se u snijegu.

Everest u lancu Himalaja prepun je otpada koje za sobom ostavljaju brojne alpinističke ekspedicije. Za ekspedicijama zaostaju i tijela poginulih alpinista koja se ne raspadaju zbog ekstremne hladnoće.

Od 1953., kada su se na Everest uspeli Edmond Hillary i Tenzing Norgay, na vrh se uspelo gotovo 4.000 alpinista i ostavilo za sobom tone otpada zbog čega se vrh naziva "najvišim smetlištem na svijetu"

Prijedlog, o kojemu će raspravljati nepalska vlada, neki stručnjaci ipak odbacuju. "Ako sagradimo zahode (...) led (koji se tijekom godine mnogo pomiče) pomicat će ih i uništiti strukturu zahoda", smatra Wangchhu Sherpa, predsjednik udruge Everest Summiteers Association.

Alpinisti prije uspona moraju položiti kauciju od 4.000 dolara, koja im se vraća ako sa sobom vrate i otpad. No kazne se rijetko izriču, tvrdi Eco Himal. Eco Everest Expedition, krovna nepalska udruga za očuvanje planine, prikupila je od 2008., više od 13 tona otpada, 400 kilograma ljudskog otpada i četiri tijela alpinista. Na planini je još najmanje 10 tona otpada.

13.10.2011. 13:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh