« Kultura
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
MOŽE SE ...

Na kulturu najviše troše Skandinavci

Europa je meka svjetske kulture koja izvozi za polovinu više kulturne robe nego što uvozi, a najviše knjiga i slika

U Hrvatskoj je situacija u kulturi katastrofalna
U Hrvatskoj je situacija u kulturi katastrofalna (Arhiva)
Više o

kultura

,

potrošnja

,

najkulturniji narodi

,

broj pročitanih knjiga

Europa kao cjelina je kulturna prijestolnica svijeta, to je nedvojbeno, a unutar nje postoje velike razlike u potrošnji kulturnih sadržaja između sjevera i juga. Naravno, bogatiji Sjever ima dovoljno visoke prihode da može trošiti na kulturu.

Skandinavci troše najviše vremena i novaca na kulturu, a prednjače Danci koji skoro 5.5 posto godišnje zarade potroše na knjige, filmove i ostale kulturne sadržaje, s tim da su u kinu češće nego bilo tko drugi.

Finci i Česi na kulturu troše po pet posto zarade, a europski prosjek je četiri posto. Skandinavci vode i po broju umjetnika i pisaca po glavi stanovnika, gdje su prvi Šveđani i Finci s najvećim postotkom u EU.

U kulturi je zaposleno čak 3.2 posto Islanđana i 2.6 posto Norvežana, a prosjek Europske unije je 1.7 posto.

Što se tiče studiranja umjetnosti, daleko prednjače Britanci i Irci koji imaju 6.8 i 6.6 posto studenata na akademijama, dok je prosjek EU gotovo dvostruko niži, 3.8 posto.

Najmanje interesa za kulturu pokazuju Bugari, Grci (!) i Luksemburžani. S jedne je strane dobro što i Hrvatska nije obuhvaćena ovim istraživanjem, jer bi naši podaci bili jasan odraz stanja duha i novčanika ...

30.10.2012. 14:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh