Na jesen prvi hamburger iz matičnih stanica
Tehnika proizvodnje mesa iz matičnih stanica trebala bi omogućiti proizvodnju mesa iz bilo koje životinje, navodi znanstvenik koji je pokrenuo projekt
Iako je sve donedavno izgledala kao čisti SF, priča o hamburgeru proizvedenom iz goveđih matičnih stanica postat će najesen stvarnost, nakon što ga jedan nizozemski laboratorij uspješno sintetizira, prenosi Hina. Ovakvi bi hamburgeri mogli značiti prekretnicu u stočarstvu i svjetskoj proizvodnji hrane te također dati i golem doprinos očuvanju okoliša.
Dr. Mark Post, liječnik i voditelj odjela za fiziologiju na sveučilištu u Maastrichtu najavio je ovaj vikend na godišnoj konferenciji Američkog društva za razvoj znanosti (AAAS) u Vancouveru kako očekuje da će hamburger iz matičnih stanica razviti do listopada.
Cijena prizvodnje tog "eksperimentalnog hamburgera" sada je 250.000 eura i financira se novcem anonimnog donatora koji želi "smanjenje broja grla stoke za klanje na stočnim farmama, kao i smanjenje emisija s učinkom staklenika, u čemu stočarstvo ima velik udio".
S porastom svjetskog stanovništva raste i potražnja za mesom i "do 2050. trebala bi se udvostručiti proizvodnja mesa za koju se već koristi 70 posto poljoprivrednog zemljišta", objašnjava dr. Post.
Stočarstvo pridonosi globalnom zagrijavanju jer u atmosferu ispušta metan, staklenički plin 20 puta snažniji od ugljikovog dioksida.
Dr. Post namjerava stoga razviti meso iz bilo kojih matičnih stanica, a za prvi hamburger koristio se govedskim matičnim stanicima.
"Proizvedene stanice jednake su strukture kao i originali", tvrdi znanstvenik i napominje kako "meso iz matičnih stanica treba točno odgovarati mesu koje smo navikli jesti". No postoji i golema prednost, a ta je da se laboratorijski dobiveno meso može obogatiti povećanom razinom zdravih omega 3 masnih kiselina.
Tehnika proizvodnje mesa iz matičnih stanica trebala bi omogućiti proizvodnju mesa iz bilo koje životinje, navodi znanstvenik koji je projekt pokrenuo prije šest godina i vjeruje da će proizvodnja naveliko postati stvarnost za deset do dvadeset godina.
Patrick Brown, profesor biokemije na Sveučilištu Stanfordu u Kaliforniji, istaknuo je u Vancouveru da je poljoprivreda u današnjem obliku, a napose stočarstvo, najveća katastrofa za okoliš na svjetskoj razini.
"Tehnologija stočarstva nije se u temelju mijenjala više od tisuću godina", istaknuo je taj biokemičar, odlučan "ostatak svog radnog vijeka znanstvenika posvetiti razvoju alternativnih tehnologija za proizvodnju hrane koja bi zamijenila meso i mliječne proizvode".
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar