« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci

Na jesen početak izrade Strategije hrvatskog turizma

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Milivoj Keber/CROPIX)
Više o

turizam

,

Damir Bajs

,

Ministarstvo turizma

,

Dubinska analiza

,

Strategija hrvatskog turizma

Prve naznake jednog od strateških dokumenata hrvatskog turizma, Dubinske analize, čiju je izradu Ministarstvo turizma pokrenulo u proljeće ove godine, mogu se očekivati ove jeseni, kada bi trebala početi izrada i drugog strateškog dokumenta - Strategije hrvatskog turizma, najavio je ministar turizma Damir Bajs.

Ističući važnost oba dokumenta za dalji razvoj hrvatskog turizma, ministar je naglasio zadovoljstvo što se uspjela pokrenuti njihova izrada nakon dugog niza godina, posebno Dubinske analize.

Podsjetio je na sveobuhvatnost Analize kojom se želi utvrditi stanje u 14 segmenata hrvatskog turizma te njihova konkurentnost u odnosu na Hrvatskoj konkurentne turističke zemlje, nakon čega će se moći i predložiti mjere za unapređenje pojedinog segmenta.

U izradu Analize, osim Ministarstva turizma, uključeno je i 10 drugih ministarstava, istraživačke institucije, strukovne udruge, komore i poslodavci, a za svaki od 14 segmenata osnovane su radne skupine koje već 'utvrđuju stanje'.

Prve naznake Analize Bajs očekuje na jesen, a do proljeća iduće godine dovršetak radnih verzija, pri čemu vjeruje da će Analiza pokazati i kako u turizmu osim problema ima i dobrih stvari, i boljih nego sada mislimo.

Nalazi Analize bit će i jedna od podloga za strategiju hrvatskog turizam, čiji početak izrade najavljuje za kraj rujna i početak listopada ove godine, a mogući završetak odnosno početak javne rasprave o tom dokumentu za jesen iduće godine.

Pritom ističe da je to relativno kratki rok za izradu takvog dokumenta, jer osim što treba čuti različita mišljenja, od lokalne uprave, tvrtki i drugih zainteresiranih u državi mora na neki način predvidjeti i budućnost te uvažiti okruženje Hrvatske, njenu turističku konkurentnost, prostornu posebnost, sadržaje, prirodne potencijale, turističko i drugo zakonodavstvo te brojna druga pitanja.

Za izradu oba dokumenta Ministarstvo turizma iz svog će ovogodišnjeg proračuna izdvojiti 2,2 milijuna kuna, a sličan se iznos planira i za iduću godinu. (HINA)

16.07.2008. 21:02:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh