« Zagreb
objavljeno prije 14 godina
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE:

Na Hipodromu nema opasnosti od leptospiroze

60 konja na Hipodromu Zagreb ima povišen titraj antitijela na Leptospiru, ali iz ministarstva poručuju da nema opasnosti od širenja zaraze

Više o

Ministarstvo poljoprivrede

,

Moon Zoo

,

Galaxy Zoo

,

Foldit

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja priopćilo je kako je redovitom kontrolom utvrđeno da 60 konja na Hipodromu Zagreb ima povišen titraj antitijela na Leptospiru, no da nema opasnosti od leptospiroze i širenja zaraze, te da "s veterinarsko-zdravstvenog aspekta nema nikakvog razloga za strah posjetitelja, koji će doći ovoga vikenda na koncert na prostoru Hipodroma Zagreb".

Redovitom kontrolom, koja je propisana godišnjom Naredbom o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti, uzeti su uzorci krvi 175 konja na Hipodromu Zagreb, te je nalazom Zavoda za mikrobiologiju i zarazne bolesti, Veterinarskog fakulteta, utvrđeno da 60 konja ima povišen titraj antitijela na Leptospiru, ističe Ministarstvo.

Zato je naređeno da se zaražene životinje izdvoje od zdravih; određeno je liječenje zaraženih životinja odgovarajućim antibiotikom; zabranjeno je kretanje zaraženih životinja izvan zaraženog objekta, te je naređeno obavljanje dijagnostičko-seroloških pretraga krvi svih životinja dva puta u razmaku od 21 dana, nakon završenog liječenja i provedbe svih naređenih mjera.

Također, Hipodromu Zagreb naređeno je da provede dezinfekciju i deratizaciju objekata, odstranjivanje otpadnih voda, popravak kanalizacije, oštećenih podova i drenažnog sustava te isušivanje okolice zaraženog objekta, što je i učinjeno, navodi Ministarstvo.

Također ističe kako su zaražene životinje zatvorene u posebnom objektu, izdvojene od zdravih životinja, a u sami objekt pristup imaju samo ovlaštene osobe.

"Obzirom na sve provedene mjere suzbijanja i iskorjenjivanja bolesti, i nemogućnost stupanja ljudi u kontakt sa zaraženim životinjama, nema opasnosti za širenje zaraze. Stoga, s veterinarsko-zdravstvenog aspekta nema nikakvog razloga za strah posjetitelja, koji će doći ovoga vikenda na koncert na prostoru Hipodroma Zagreb", naglašava u priopćenju Ministarstvo poljoprivrede. (hina/metro-portal)

13.05.2010. 19:01:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh