« Najave & Događanja
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
BOGAT PROGRAM

Muzički bijenale Zagreb od 7. do 17. travnja

Dvadeset i šesti Muzički bijenale Zagreb (MBZ) održat će se od 7. do 17. travnja, a od 10. do 15. travnja ugostit će Svjetske dane nove glazbe Međunarodnog društva za suvremenu glazbu

Više o

Zagreb

,

glazba

,

muzički biennale

Umjetnički ravnatelj MBZ-a Berislav Šipuš istaknuo je važnost Svjetskih dana nove glazbe, po kojima će Zagreb u travnju biti mjesto svjetskih događaja u suvremenoj glazbi, dodajući da je na tim danima 2005. bilo je predstavljeno 79 skladatelja iz 37 zemalja, prenosi Hina. Rekao je da je ove godine na natječej pristiglo više od 400 prijava od kojih je međunarodni ocjenjivački sud odabrao 68 kompozicija u 14 kategorija s raznolikim i primamljivim programom kojima će predstaviti glazbenu kreativnost više od 40 zemalja.

U Svjetskim danima nove glazbe sudjeluju s koprodukcijama sva hrvatska narodna kazališta - Zagreb, Osijek, Rijeka, Split i Varaždin, a svoja djela za tu prigodu sklada petero hrvatskih autora - Silvije Foretić, Ivan Skender, Sanja Drakulić, Krešimir Seletković i Frano Đurović. Riječ je o tri operne izvedbe i dva baleta.

Međunarodni bijenale Zagreb, međunarodni festival suvremene glazbe, koji ove godine slavi svoju 50. obljetnicu, otvorit će se u zagrebačkome HNK nastupom Zbora i orkestra Muzičke akademije pod ravnanjem Mladena Tarbuka, a najavljeno je gostovanje Filharmonije Witolda Lutoslawskoga iz Wroclava, zatim Orkestar Zaklade veronske Arene, Plovdivska filharmonija, Zagrebačka filharmonija, kojom će ravnati Krzysztof Penderecki, te drugi istaknuti ansambli i solisti koji su se proslavili izvođenjem suvremene glazbe. Svjetski dani nove glazbe održavat će se u Muzeju Mimari i Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

19.01.2011. 16:39:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh