« Najave & Događanja
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
ZANIMLJIVA PREDAVANJA

Dani Nikole Tesle u Tehničkom muzeju od 1. do 4. veljače

Od 1. do 4. veljače će se u zagrebačkom Tehničkom muzeju održati "Dani Nikole tesle"

Nikola Tesla
Nikola Tesla (Wikipedia)
Više o

Tehnički muzej

,

Dani Nikole Tesle

,

zagreb-info

U sklopu "Dana Nikole Tesle" u tehničkom će se muzeju od 1. do 4. veljače održati brojna predavanja kojim će se podsjetiti na život i rad jednog od najvećih izumitelja u povijesti tehnike, prenosi Hina.

Život i rad Nikole Tesle neiscrpna je tematika za znanstvenike i istraživače i 68 godina nakon njegove smrti. Stoga će se tijekom "Dana Nikole Tesle", multidisciplinarnim predavanjima osvrnuti na različite vidove rada poznatog inovatora, izume koji su bili ispred njegova vremena, kao i na njegov osebujan život.

Poznati alternativac Drago Plečko govorit će o paranormalnim iskustvima Nikole Tesle. "Prema iskazima suvremenika i samim izjavama Nikole Tesle doima se da je on posjedovao nešto što se u žargonu zove multidimenzionalnom sviješću, odnosno, sposobnost 3D vizualizacije uređaja i prirodnih fenomena", navodi se, uz ostalo, u Plečkovu predavanju.

Predstavit će se "Udruga Nikola Tesla - genij za budućnost" te slikovnica "Nikola Tesla - izumitelj budućnosti", čiji je tekst izradila Sani Sardelić, ilustracije djeca Smiljana, pripremu i grafički dizajn Gipa-Art d.o.o. Zagreb, a nakladnik je Muzej Like Gospić.

Zorica Civrić, viša kustosica u beogradskom Muzeju nauke i tehnike, govorit će o Tesli i njegovu predviđanju fenomena održivosti. Naime, pitanja koja je Tesla razmatrao, a koja su i pitanja i teme koncepta održivosti, jesu energija, obnovljivi izvori, električna vozila, metalurgija, ugljen, problem šuma i svježe vode, proizvodnja ozona, kao i ljudsko ponašanje te zdravlje.

Magistar fizike Davor Jandrijević održat će predavanje o bežičnom prijenosu energije pomoću Teslinih povećala uz demonstraciju. Naime, bežični prijenos energije još nije ušao u široku uporabu i predstavlja misterij za suvremenu tehnologiju iako ga je Tesla uspješno izveo početkom 20. stoljeća.

Zadnjeg dana manifestacije, Kazalište Tvornice lutaka izvest će predstavu "Radio Tesla" koja poznatog inovatora smješta na sam početak njegovog životnog puta, u doba kada je započeo otkrivati neotkriveno. U predstavi se Teslu predstavlja onakvim kakav jest, sa svim svojim usponima i padovima, potragama za vlastitim identitetom i naposljetku - izumima, kao rezultatima brojnih neprospavanih noći i autističnog načina života. Predstava je rađena po autorskom tekstu Filipa Šovagovića i u režiji Maria Kovača. Glume Sven Jakir, Robert Ugrina i Petra Radin.

19.01.2011. 11:39:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh