« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
PROVOKACIJA?

Muslimani osudili posebno izdanje Charlie Hebdoa

Posebno izdanje Charlie Hebdoa prodaje se diljem Francuske drugi dan zaredom, a očekuje se da će ukupna naklada izdanja biti veća od pet milijuna primjeraka

Nova naslovnica uznemirila muslimane
Nova naslovnica uznemirila muslimane (Charlie Hebdo)
Više o

naslovnica

,

Charlie Hebdo

,

posebno izdanje

Prvog dana prodaje u Belgiji časopis je rasprodan prije zore, a jedan je vlasnik kioska kazao da mu se na listu čekanja prijavilo 150 osoba koje su naručile izdanje. 

Muslimani diljem svijeta osudili su nove karikature proroka Muhameda objavljene u posebnom izdanju francuskog satiričkog časopisa Charlie Hebdo, dok je Turska najavila da će zabraniti objavljivanje svih karikatura Muhameda jer "sloboda tiska ne znači i slobodu vrijeđanja". 

S izuzetkom radikalnih skupina, muslimanski čelnici iz cijeloga svijeta osudili su islamistički napad na novinare Charlie Hebdoa i izrazili solidarnost s Francuskom, ali brojni muslimani smatraju da novo objavljivanje karikatura proroka Muhameda predstavlja nepotrebnu provokaciju i znak nepoštovanja prema njihovoj vjeri.

U Francuskoj su pokopani dvojica od pet karikaturista poginulih 7. siječnja. Pokopani su i ekonomist Bernard Maris koji je imao tjednu kolumnu, psihoanalitičarka Elsa Cayat koja je bila kroničarka u tjedniku te policajacFranck Brinsolaro, zadužen za zaštitu direktora novina, karikaturista Charba, ubijenog u napadu.

Francuska je odlučila odobriti francusko državljanstvo Lassani Bathilyju, muslimanu podrijetlom iz Malija, zaposleniku pariške košer trgovine koji je spasio nekoliko kupaca sklonivši ih u hladnjaču u podrumu zgrade koju je napao džihadist Amedy Coulibaly, izvijestio je unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.

Muslimani u svijetu prve su žrtve fanatizma, fundamentalizma, netoleracije. Radikalni islamizam hranio se svim kontradikcijama, utjecajima, jadom, nejednakostima, dugo neriješavanim sukobima, rekao je francuski predsjednik Francois Hollande u govoru u Institutu arapskog svijeta u Parizu.

Pročelje instituta, glavne kulturne institucije arapskog svijeta u Francuskoj, već je nekoliko dana prekriveno natpisom Svi smo Charlie ispisanim velikim crvenim slovima na francuskom i arapskom.

16.01.2015. 08:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh