« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina
BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN

Muslimani diljem svijeta slave danas Kurban bajram

Islam pridaje veliki značaj jedinstvu, bratstvu i solidarnosti, a hadž se upravo manifestira kroz te vrijednosti

Danas je Kurban bajram
Danas je Kurban bajram (Wikipedia)
Više o

Bajram

,

Kurban bajram

,

imam

,

muftija

,

Aziz Alili

,

Ševko Omerbašić

Na svečanoj jutarnjoj molitvi sabah-namaza u zagrebačkoj džamiji okupio se veliki broj islamskih vjernika, predvođeni vodstvom Mešihata islamske zajednice na čelu s muftijom Ševkom Omerbašićem.

Kurban-bajramsku poruku vjernicima je uputio glavni imam zagrebačke džamije Aziz Alili. U poruci se posebno osvrnuo na važnost hadža - hodočašća u sveta mjesta Meku i Medinu, Arefat i Kjabu te na značaj Bajrama - prinosa žrtve.

Podsjetio je da je Kurban - bajram u spomenutim svetim mjestima za muslimane ove godine najposjećeniji te je okupio oko 3 milijuna islamskih vjernika. Dodao je da tim hodočašćem muslimani ispunjavaju zavjete iz Kurana.

Islam, kazao je, pridaje veliki značaj jedinstvu, bratstvu i solidarsnoti, a hadž se upravo manifestira kroz te vrijednosti.

Podsjetio je na njihova osnivača Muhameda koji je pomirivao zavađena plemena, brisao razlike i stvarao monolitno i jedinstveno društvo. Upućivao je plemena, narode i generacije kroz stoljeća na korake ljubavi, sloge, jedinstva i solidarnosti.

Aziz Alili potom se zapitao koliko su danas te vrijednosti prisutne među hodočasnicima, dodavši kako je islamski svijet danas razjedinjen. Po njegovim riječim većina islamskih država danas je neefikasna i nedemokratska. U godini koja je iza nas kulminiralo je nezadovoljstvo stanovništva pa smo bili svjedoci previranjima unutar nekih islamskih zemalja. Tijekom proteklih pet godina scenarij u arapskim zemlajma je isti, ista konfuzija i isti dramatični kraj.

Europska sudbina muslimana u mnogome određuje gibanja na islamskom istoku i na Sredozemlju. Hadž bi trebao poslužiti kao primjer kontunuiteta iz kojega proizlazi velika snošljivost i otvorenost islama, istaknuo je.

Glavni imam zagrebačke džamije Alili je posebno osudio nedavni napad na američko veleposlanstvo u Sarajevo. Naglasio je kako islamske vjernike zabrinjava nasilje, teror i zločin koji se čini u ime vjere.

Govoreći o važnosti Kubana žrtve rekao je da se odanost, ljubav i pobožnost prema Bogu iskazuju i preko činjenja dobrih djela. To je blagdan u kojem svaki musliman ima moralnu obvezu pokazati ljudsku stranu bića jer teškoće i problemi u kojima se nalazimo teško se mogu savladati bez uzajamne pomoći i solidarnosti. Kazao je da svaka žrtva donosi korist ljudima i društvu, zahvalivši svim vjernicima koji za ove blagdane daruju pomoć onima kojima se potrebna, te tako iskazuju socijalnu i humanitarnu brigu za potrebne i siromašne.

Ukazao je na vrijednost vjeronauka koji se provodi u islamskim školama, koji će pomoć djeci u učenju života. Pozdravio je i napredak u izgradnji džamije u Rijeci.

Glavni imam zagrebačke džamije Aziz Alili današnju poruku završio je tradicionalnom čestitkom "Bajram šerif - mubarek olsun !".

06.11.2011. 12:33:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh