« Film
objavljeno prije 2 godine i 9 mjeseci
FILMOVI

"Murinu" prepoznali i Scorsese i Cannes

Prvi dugometražni film mlade dubrovačke redateljice Antonete Alamat Kusijanović "Murina" imat će svjetsku premijeru na prestižnom filmskom festivalu u Cannesu u srpnju

Murina
Murina (Arhiva)
Više o

Cannes film festival

,

film Murina

Nakon niza priznanja na filmskim festivalima u Berlinu i Sarajevu te nominacije za nagradu studentski Oscar, ovo je kruna Antonetine karijere koja je tek počela.  

Sjajna je vijest da će "Murina" svjetsku premijeru doživjeti u srpnju Cannesu u sklopu programa Petnaest dana autora. Riječ je o programu koji još od 1969. - svjetskoj publici predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika. 

- Iza „Murine" stoji dugogodišnji rad glumaca, produkcije i autora. Jako sam ponosna na ovaj uspjeh, ali već sam bila ponosna na uspjeh da smo uopće ostvarili taj film u gabaritima u kojima smo radili i ambicijama s kojima smo radili, kaže Antoneta Alamat Kusijanović.

Film se i ljeto 2019. snimao u pitoresknoj uvali na otoku Hvaru te na Koločepu i Kornatima.

Scenarij za film pripremala je 2017. u rezidenciji Sinefondasion u Cannesu, a produkciju je među ostalim podupro slavni filmaš Martin Scorsese . Film je financijski podržao Hrvatski audiovizualni centar kroz oba programa državne potpore te Hrvatska radiotelevizija.

- Odlazak u Cannnes je jako bitan za život ovog filma i za distribuciju jer, naravno, film bez publike ne postoji. Nama je interes da što veći broj ljudi „Murinu" vidi, potom ne mislim samo na Hrvatsku i našu regiju već na ostatak Europe i ostale kontinente, ističe redateljica film.

"Murina" je psihološka drama o hrvatskoj obitelji na otoku koja otkriva skriveno nasilje između roditelja, ljubavnika i njihove djece, a radnja se zapleće kad na otok stigne jedan stranac. U filmu glume Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Čurčić i Cliff Curtis.

11.07.2021. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh