« Kultura
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
MUZEJI

MUO se zatvara zbog obnove

Muzej za umjetnost i obrt zatvara se 1. siječnja, počinju pripreme za obnovu oštećenja nastalih u potresu

Treba mu obnova...
Treba mu obnova... (Arhiva)
Više o

Muzej za umjetnost i obrt

,

MUO

Muzej za umjetnost i obrt (MUO) najavio je da od 1. siječnja privremeno zatvara vrata za publiku zbog priprema za očekivani početak obnove zgrade teško oštećene u prošlogodišnjim potresima.

"Iako zatvoreni, bit ćemo otvoreniji nego ikada", poručio je ravnatelj MUO Miroslav Gašparović u povodu zatvaranja, istaknuvši da se taj zagrebački muzej nalazi na pragu novoga razdoblja koje će ga uvesti u bolju i optimističniju budućnost.

"Predstoji nam neizvjesna budućnost u kojoj je gotovo nemoguće predvidjeti i početak i kraj. Vjerujemo da će 'ljepotica' Donjega grada Zagreba - palača Muzeja za umjetnost i obrt - biti obnovljena kako to i zaslužuje te će Muzej nakon obnove biti još inkluzivniji i dinamičniji nego što je bio u proteklih 140 godina", ustvrdio je.

Gašparović podsjeća da je MUO oduvijek bio mjesto najznačajnijih kulturnih i umjetničkih događanja, predvodnik muzeoloških ideja, koncepata i humanih vrijednosti te time "zaslužuje postati još boljom i većom hrvatskom i europskom umjetničkom, kulturnom institucijom namijenjenoj novim generacijama i naraštajima koji će je trebati i uživati u svoj njezinoj punini".

Objavili su i planove za 2022. godinu

"Naša misija je uvijek bila i bit će stremiti najboljem, poticati kreativnost, učenje, znanje, prilagoditi se vremenu, no jednako tako boriti se i za bolje sutra. Briga i skrb o kulturnoj baštini, realizacija izložbi kod partnerskih institucija u zemlji i inozemstvu samo su dio planova u 2022. kao i u sljedećim godinama", istaknuo je.

Iz MUO najavljuju da će nastaviti s radom i pripremama za realizaciju planova i programa za 2022. godinu. U prvom tromjesečju planira se otvorenje popularne izložbe iz 2017. godine, "Balet i strast - donacija Jelka Yureshe" u Civico Museo Teatrale 'Carlo Schmidl' u Palači Gopchevic u Trstu.

Dio djelatnika bit će u partnerskoj instituciji, dio u podrumu

Sredinom godine Muzej planira završetak i objavu velike monografije o 140 godina povijesti Muzeja za umjetnost i obrt koja će predstaviti MUO u svim segmentima njegova djelovanja u kontinuitetu od 1880. do danas. Uz planirane izložbene programske aktivnosti te brigu o bogatoj muzejskoj baštini jedan od izazova je organizacija rada djelatnika i osiguravanje njihovog smještaja.

Kako je priopćeno, dio muzejskih djelatnika bit će smješten kod partnerske muzejske institucije koja je Muzeju za umjetnost i obrt ustupila svoje radne prostore dok će dio djelatnika biti smješten u podrumskim muzejskim prostorima, jer "na žalost, uz sve napore drugi adekvatni prostori za rad u međuvremenu nisu pronađeni". "Također ostaje problem smještaja preostalih muzejskih zbirki koji se treba riješiti u najskorijem vremenu", dodaje se u priopćenju.

29.12.2021. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh