« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
samo u hrvatskoj

Mravakov kontrolor sad je glavni u HEP-u

Leo Begović, dosadašnji predsjednik Nadzornog odbora HEP-a trebao bi sjesti na čelo Uprave te tvrtke

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Robert Belošević/CROPIX)
Više o

Vlada RH

,

Krešimir Ćosić

,

Leo Begović

,

Ivan Mravak

,

istraga u HEP-u

Vlada je na današnjoj zatvorenoj sjednici odlučila da će na mjesto novog predsjednika Uprave HEP-a, nakon smjene Ivana Mravaka, imenovati dosadašnjeg državnog tajnika u Ministarstvu gospodarstva i predsjednika Nadzornog odbora HEP-a, Lea Begovića.

Novi predsjednik Nadzornog odbora trebao bi postati Krešimir Čosić.

Prvi pokušaj smjene Ivana Mravaka i ostatka Uprave bio je još 23. srpnja, no tada je, govorilo se, njegovo stranačko zaleđe bilo prejako. Današnja smjena je, nagađa se, prvenstveno rezultat pritiska medija, ali i straha od sve izglednije situacije u kojoj bi predsjednika Uprave HEP-a privela policija.

Postupak smjene vlasti u HEP-u ipak bi mogao potrajati. Prije svega predsjednik skupštine Miljenko Pavlaković mora razriješiti Lea Begovića, jer je funkcija predsjednika Uprave nespojiva s onom u Nadzornom odboru. Nakon toga, novi Nadzorni odbor, na čelu s Krešimirom Čosićem, može odabrati Begovića za šefa Uprave.

Vlada je navodno vrlo teško našla Mravakova nasljednika jer je nekoliko kandidata tu funkciju odmah odbilo.

U dosadašnjoj karijeri Leo Begović je radio kao predsjednik Županijske komore HGK Čakovec, a 2005. godine Vlada ga je imenovala pomoćnikom ministra gospodarstva, rada i poduzetništva. Do siječnja ove godine, bio je predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Đuro Đaković Holding.

Zanimljivo je da je njegov zadatak u NO HEP-a bio kontrolirati rad Uprave, no unatoč tome, dogodile su se sve malverzacije koje su nedavno počele izlaziti u javnost.

Zanimljiv je i izbor novog predsjednika Nadzornog odbora, Krešimira Čosića. On je od 2004. bio zamjenik predsjednika NO, a njegov sin Marko Čosić prokurist je u tvrtci Korlea koja jedan od najvećih dobavljača struje HEP-u ove godine.

22.09.2009. 17:36:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh