« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca

Mramorno zdanje u Oslu

U Norveškoj otvorena operna kuća vrijedna nevjerojatnih 800 milijuna dolara

Svi se nadaju kako će operna kuća u budućnosti postati najveća turistička atrakcija u Oslu
Svi se nadaju kako će operna kuća u budućnosti postati najveća turistička atrakcija u Oslu (AFP)
Više o

Opera Carrara

,

Oslo

Operna kuća vrijedna 800 milijuna dolara koja izgleda poput vrha ledenog brijega, otvorena je ovog vikenda u Oslu. Opera Carrara obložena mramorom najveća je norveška kulturna građevina u posljednjih sedam stoljeća, a cilj je oživjeti industrijsku luku i pokazati naftno bogatstvo Norveške. Bijela građevina koja se gradila pet godina, smještena je na obali okruga Bjoervika, u blizini burze, željezničkog kolodvora i lučkih kontejnera.

CarraraOperna kuća najveća je kulturna građevina u zemlji koja broji 4,7 milijuna stanovnika. Građevina je prekrivena s 35 tisuća mramornih ploča. Opera Carrara obložena mramorom najveća je norveška kulturna građevina u posljednjih sedam stoljeća, a cilj je oživjeti industrijsku luku i pokazati naftno bogatstvo Norveške. 

- Zgrada je monumentalna. Donijeli smo u Skandinaviju ideju lake dostupnosti - rekao je Tarald Lundevall, koji je nadgledao projekt za arhitektonsku tvrtku Snoehetta. Operna kuća najveća je kulturna građevina u zemlji koja broji 4,7 milijuna stanovnika. Građevina je prekrivena sa 35 tisuća mramornih ploča. Dok je dizajn opere dobio pohvale, plan izgradnje okruga doživio je brojne kritike. Ministar kulture Trond Giske izjavio je da će nove građevine u blizini operne kuće ‘gušiti’ novu građevinu.

Troškovi izgradnje operne kuće također su naveli političare da se pobune, smatrajući kako je novac mogao biti utrošen na korisnije stvari. Norveška je peti najveći izvoznik nafte u svijetu  i treći izvoznik plina. Zarada od izvoza plina dosegla je iznos od 392 milijarde dolara, dok je gospodarstvo lani imalo najveći rast od 1971. godine. Područje oko operne kuće nalikuje velikom gradilištu. Oslo je još 2000. iznio plan o oživljavanju tog dijela grada, a očekuje se kako će projekt biti dovršen 2018. godine.

- Opera je trenutno u središtu razvojnog programa. Ona će u budućnosti biti najveća turistička atrakcija u Oslu - rekao je Kjetil Kleveland, glasnogovornik odjela za planiranje i razvoj grada.

Piše: Piše: Livia Čveljo
13.04.2008. 22:05:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh