« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ZELENA EKONOMIJA

Može li se elektronički otpad pretvoriti u zlato?

Jeste li znali da su medalje šampiona na Zimskim olimpijskim igrama rađene od tragova dragocjenih metala dobivenih iz elektroničkog otpada?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

zlato

,

recikliranje

,

elektronički otpad

Količine jesu prilično male (samo 1,52 posto u zlatnim medaljama), no pokazuju blistav primjer kako dragocjeni metali dobiveni iz strujnih ploča odbačenih elektroničkih aparata mogu biti ponovo iskorišteni.

No, prema novom izvješću, valjalo bi pronaći sveobuhvatnije rješenje za problem takvog otpada kojeg se godišnje proizvede 40 milijuna tona. Studija koju je ovaj tjedan objavio UNEP (Program UN-a za očuvanje okoliša) navodi kako će se za 10 godina elektronički otpad povećati za 400 posto u Kini i Južnoj Africi, a 500 posto u Indiji. Također se navodi da će takav otpad postati veliki problem u zemljama u kojima ga trenutno ima malo poput Kenije, Perua, Senegala i Ugande.

UNEP-ova studija dodaje kako se većina takvog otpada ne zbrinjava na prikladan način, što okoliš izlaže opasnim kemikalijama i toksinima. ˝Recikliranje elektroničkog otpada kompleksan je proces koji zahtjeva velike kapacitete, tehnologiju i znanje. No mali koraci se mogu poduzeti kako okoliš ne bi trpio˝, objašnjava profesor Ruediger Kuehr sa UN sveučilišta. Ako se izvedu pravilno, to bi mogao biti izvor novaca za sve uključene u zbrinjavanje i recikliranje takvog otpada.

˝Ono što je nekome otpad, drugome može biti sirovi materijal. Izazov zbrinjavanja elektroničkog otpada predstavlja važan korak u tranziciji prema zelenoj ekonomiji˝, dodaje Konrad Osterwalder, rektor UN sveučilišta.  

25.02.2010. 12:44:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh