« Znanost
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
ISTRAŽIVANJE

Mozak nam ipak percipira žene kao objekte

Dobiveni rezultati su ukazivali da se ženski seksualni djelovi tjela lakše prepoznaju kada su predstavljeni odvojeno, nego kada su u kontekstu cijelog tjela

Oba spola vide žene kao objekt
Oba spola vide žene kao objekt (Arhiva)
Više o

psihologija

,

istraživanje

,

percepcija

,

percepcija spola

,

objektifikacija žena

Naš mozak može neki objekt doživjeti ili kao cjelinu ili kao skup sastavnih djelova. Jedno novo istraživanje provedeno na studentima tvrdi da ta dva procesa gledanja svijeta imaju važnu ulogu pri percipiranju spolova te možda nudi odgovor zašto se žene često doživljavaju kao seksualni objekti.

Studija objavljena u European Journal of Social Psychology otkrila je da sudionici na različite načine percipiraju mupko i žensko tijelo. Naime, kada gledaju muškarca više se oslanjaju na tzv. globalno kognitivno procesuiranje, tj. gledaju osobu kao cjelinu. Žene, s druge strane, gledaju uz pomoć tzv. lokalne kognitivne obrade, tj. doživljavaju ih kao skupinu sastavnih djelova.

Sarah Gervais, profesorica psihologije na University of Nabrasca-Lincoln i voditeljica studije, kaže da njihovi rezultati daju moguće riješenje za teoriju objektifikacije: „'Lokalno procesuiranje je temelj našeg razmišljanja o objektima - kućama, automobilima i sl. Međutim, globalno procesuiranje trebalo bi nas spriječiti da tako mislimo o ljudima." Još je i nadodala: „Mi ljude ne rastavljamo na sastavne dijelove, osim kada je riječ o ženama, što je stvarno neobično. Žene gledamo na isti način kao objekte."

Sam eksperiment je uključivao 227 studenata i studentica koji su nasumice gledali 48 slika odjevenih muškaraca i žena prikazanih od glave do koljena kako gledaju, uspravno, u kameru. Zatim su na ekranu dobili dvije nove slike- jedna nemodificirana, a druga je bila modoficirana verzija originalne slike tj. sastavljena je od spolnih djelova tjela. Sudionici su tada trebali reći koju su sliku već vidjeli.

Dobiveni rezultati su ukazivali da se ženski seksualni djelovi tjela lakše prepoznaju kada su predstavljeni odvojeno, nego kada su u kontekstu cijelog tjela. Muški seksualni djelovi su pak bolje bili prepoznavani kad su predstavljeni sa cijelim tijelom.

Važno je i napomenuti da to nije primječeno sammo kod muškaraca. Isti način procesiranja informacija o spolu se pojavio i kod žena u studiji.

U ovom istraživanju na slikama se nisu pojavljivali kojekakvi glumci i glumice i modeli već obični ljudi koje vidimo u svakodnevnici. Prof. Gervais se nadovezala: „Uvijek čujemo da se žene svode na seksualne dijelove tijela, o tome se stalno govori po medijima. Ovo istraživanje je korak dalje i pokazuje da se ova percepcija odnosi i na svakodnevne žene"

Ovaj eksperiment se i daljnje može modificirati. Autori če pokušati pronači način na koji mogu smanjiti ovu razliku u percepciji spolova. Prof. Gervais tvrdi kako je to moguće uz samo manje manipulacije i kako je ova studija to već pokazala.

26.07.2012. 21:33:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh