« Film
objavljeno prije 14 godina
MOTOVUN U ZAGREBU

Motovunsko zagrijavanje u Movieplexu

Publika će imati priliku pogledati sedam filmova, od kojih su pet dio prošlogodišnjeg programa, a preostala dva iz festivalskog izdanja 2008. godine.

motovun
motovun (Motovun Film Festival)
Više o

Movieplex

,

Bijela vrpca

,

Neka uđe onaj pravi

,

Klubska scena

Motovunsko zagrijavanje započinje prošlogodišnjim dvostrukim motovunskim pobjednikom, filmom Akvarij koji je osim glavne motovunske nagrade Propelera, osvojio i nagradu žirija FIPRESCI. Drama redateljice Andree Arnold prati hirovitu petnaestogodišnjakinju Miu koja se zaljubljuje u dvostruko starijeg dečka svoje majke.

Film Revanš redatelja Götza Spielmanna nagrađen je na Berlinaleu, nominiran za Oscara u kategoriji za najbolji strani film, a na Motovunu je 2008. osvojio nagradu Od A do A koja se dodjeljuje najboljem filmu proizvedenom u regiji od Albanije do Austrije. Ova kriminalistička drama čija se priča kreće od bečkog polusvijeta do siromaštva ruralne Austrije govori o junaku koji pokušava napustiti svijet zločina, ali poslije tragedije u kojem stradava njegova djevojka, počinje sanjati osvetu.

Gigante je prvijenac urugvajskog režisera i glazbenika Adriána Binieza, a u Berlinu je prošle godine osvojio čak tri nagrade: za najbolji debitantski film, nagradu Alfred Bauer te Srebrnog medvjeda za najbolju režiju. U središtu radnje ove romantične komedije je noćni čuvar koji radi u šoping centru i vodi poprilično monoton život. To se iznenada mijenja kada se na radnom mjestu pojavljuje mlada čistačica u koju se zaljubljuje.

Švedski film Neka uđe onaj pravi Tomasa Alfredsona ekranizacija je vampirskog romana Johna Alvide Lindqvista. Radnja je smještena u predgrađe Stockholma početkom 80-ih, a prati dvanaestogodišnjaka koji se zaljubljuje u djevojčicu - vampiricu.

Svi ostali, njemački film redateljice Maren Ade, tragikomična je priča o neobičnom ljubavnom paru čije se nevine ljubavne igre pretvaraju u borbu za dominaciju i moć. Veza dvaju ljubavnika ovdje funkcionira kao svojevrsni metaforički prikaz društvenih slojeva u suvremenoj Njemačkoj. Film je na Berlinaleu osvojio Grand Prix žirija i nagradu za najbolju glumicu.

Turski film Tri majmuna prikazan je u Motovunu 2008. Priča je fokusirana na tri lika, bračni par i njihova sina, te prikazuje način na koji ta obitelj prolazi kroz život. Kako bi izbjegli suočiti se s nevoljama i odgovornostima, oni svijesno ignoriraju stvarnost, odbijajući ju gledati, slušati ili pričati o njoj. Režiser ove impresivne drame je poznati turski redatelj Nuri Bilge Ceylan, koji je dobitnik  nagrade za najboljeg režisera na festivalu u Cannesu 2008.

Motovunsko zagrijavanje završava posljednjim filmom nemilosrdnog Michaela Hanekeja, Bijelom vrpcom, jednim od najnagrađivanijih filmova 2009. godine. Riječ je o uznemirujućoj drami o rađanju zla u njemačkoj provinciji prije Prvog svjetskog rata. Uvjerljivo uvlačeći gledatelja u vrijeme prije Prvog svjetskog rata, Haneke ujedno povlači paralele s današnjim društvom.

Raspored projekcija:

27.6., 21 h, AKVARIJ / FISH TANK
r. Andrea Arnold, Velika Britanija, 124'

28.6., 21 h, REVANŠ / REVANCHE
r. Götz Spielmann, Austrija, 121'

29.6., 21 h, GIGANTE
r. Adrián Biniez, Urugvaj, 87'

30.6., 21 h, NEKA UĐE ONAJ PRAVI / LET THE RIGHT ONE IN
r. Tomas Alfredson, Švedska, 115'

1.7., 21 h, SVI OSTALI / EVERYONE ELSE
r. Maren Ade, Njemačka, 119'

2.7., 21 h, TRI MAJMUNA / Üç MAYMUN
r. Francuska, Turska, 109' 

3.7., 21 h, BIJELA VRPCA / THE WHITE RIBBON
r. Michael Haneke, Njemačka, 144'

Ulaznice za Motovunsko zagrijavanje u prodaji su po cijenama od 20 kuna te 15 kuna za studente.

24.06.2010. 16:12:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh