« Film
objavljeno prije 1 godinu
22. MFF

Motovun film festival spaja ozbiljne i opuštenije teme

Program ovogodišnjeg Motovun Film Festivala, što se održava od 23. do 27. srpnja, sjedinjuje različite teme

22. Motovun film festival
22. Motovun film festival (MFF)
Više o

Motovun film festival

Iznimni, svježi, potresni, duhoviti - ali uvijek pod motom slavlja slobode i različitosti, riječ je o filmovima koji će biti prikazani na 22. Motovun film festivalu. Dvadeset dugometražnih i tridesetak kratkih filmova u, kažu upućeni, možda najjačoj konkurenciji posljednjih desetak godina.

Program ovogodišnjeg Motovun Film Festivala, što se održava od 23. do 27. srpnja, sjedinjuje različite teme - tradicionalno podsjeća na problematične točke današnjeg svijeta, ali i u najvećem broju dosad donosi opuštenije uratke, komedije i glazbene filmove.

- Odabrali smo najbolje filmove, a tek onda vidjeli da se u njima zrcali sve ono što se događa u svijetu u kojem živimo, rekao je Igor Mirković, direktor Motovun Film Festivala na najavnoj konferenciji za novinare.

Kaže da se festival može smjestiti u jednostavnu jednadžbu "20 + 30 + Poljaci + populizam": Imamo 20 filmova u dugometražnom programu koji dolaze iz raznih krajeva Europe i svijeta, a tu je i 30 kratkih filmova kojima dajemo posebnu pozornost jer smo partneri s Europskom filmskom akademijom u izboru najboljeg kratkog filma starog kontinenta, napomenuo je.

- Zemlja u fokusu ove je godine Poljska, pa festival predstavlja mlade autore koji su, ističe Mirković, svojim prvim filmovima ostvarili značajne uspjehe, dok program Populizam za početnike na filmsko dokumentaristički način istražuje taj u posljednje vrijeme sveprisutni fenomen: Bez posebne namjere dogodilo se da s druge strane u programu imamo više nego ikad komedija, uglavnom dosta uvrnutih i iščašenih, ustvrdio je.

- Nastojali smo nabaviti i dosta glazbenih filmova jer smo ljetni festival i volimo da se oko nas svira, pa imamo i pet koncerata, puno DJ-a i nadamo se da Motuvun ponovno neće spavati pet dana i noći, dodao je.

Mnogi od odabranih filmova su već sudjelovali na važnim međunarodnim filmskim festivalima, od Locarna i Sundancea do Clermont-Ferranda i Cannesa, a među odabranima su i filmovi Nine Violić, Danijela Žeželja, Miše Terzića.

Festival dodjeljuje Propeler Motovuna najboljem filmu u međunarodnoj konkurenciji, filmskokritičarsku Nagradu FIPRESCI, te nagradu kratkometražnom filmu, dok će Nagradu 50 godina za doprinos filmskoj umjetnosti primiti snimatelj Živko Zalar, "kojeg su oduvijek krasili visoki estetski kriteriji i vrsno poznavanje tehnike".

U svom 22. izdanju festival Motovun će biti domaćin nizu domaćih i inozemnih gostiju, dok će u glazbenom programu nastupiti Vojko V, Svemirko, Vlado Kreslin, Pankrti, Jeboton Ansambl te brojni DJ-i. U povodu premijere filma o KUD Idijotima priredit će se Dan i noć Idijota, s promocijom knjige "Život s Idijotima Nenada Marjanovića (dr. Fric) i koncertom Saleta Verude i njegovog novog bend Saša 21.

04.07.2019. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh