« Hrvatska
objavljeno prije 5 godina i 6 mjeseci
NATEZANJE

MOST počinje pregovore s HDZ-om i SDP-om

Most nezavisnih lista će u srijedu ujutro održati sjednicu Nacionalnog vijeća, a u stranci očekuju kako bi pregovore o formiranju parlamentarne većine s oba velika koalicijska bloka mogli početi već poslije podne

Bit će natezanja
Bit će natezanja (Arhiva)
Više o

HDZ

,

SDP

,

Božo Petrov

,

MOST nezavisnih lista

"Sutra imamo sjednicu kroz koju će se definirati vrijeme početka razgovora. Vjerujem da će sutra započeti razgovori i sa SDP-om i s HDZ-om", izjavio je Hini čelnik stranke Božo Petrov.

Osvojivši 19 mandata na nedjeljnim parlamentarnim izborima Most je postao nezaobilazan faktor u sastavljanju buduće vlade, s obzirom da dva velika koalicijska bloka samostalno ne mogu sastaviti saborsku većinu.

Odmah po objavi izbornih rezultata počela su nagađanja kome će se Most prikloniti, a iz same stranke dolazile su oprečne informacije.

Petrov je u više navrata isticao kako sudjelovanje MOST-a u vladi, odnosno koaliranje s HDZ-om ili SDP-om ne dolazi u obzir te kako će vladu kontrolirati iz Sabora, pri čemu naglašava da su za podršku bilo kojoj budućoj vladi ključne reforme na kojima MOST inzistira.

Iz njegove stranke su se, međutim mogle čuti i drugačije informacije, doduše neslužbene, poput one da će Most tražiti mjesto premijera, a neslužbeno se spominjalo i ime HDZ-ova disidenta Drage Prgometa, čija je lista u Zagrebu osvojila tri saborska mandata. Sam Prgomet RTL-u je u ponedjeljak kazao kako će o novom mandataru odlučiti Most te kako to neće biti ni predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ni predsjednik SDP-a Zoran Milanović. 

U utorak je javno istupio i primoštenski načelnik Stipe Petrina, koji je najavio kako će, koalira li Most s HDZ-om, istupiti iz stranke te ustvrdio kako bi ga slijedilo još najmanje pet izabranih zastupnika Mosta. Ocijenio je kako je trenutak za "vladu nacionalnog jedinstva", koju bi vodio Most, a sudjelovali bi predstavnici dvaju velikih koalicijskih blokova.

Da na premijerskoj funkciji Most neće podržati ni Milanovića ni Karamarka danas je potvrdio i sam Petrov. 

11.11.2015. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh