« Ekosfera
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
SJAJNO!

Morski zmajevi uspješno uzgojeni u akvariju

Akvarij Birch već dugo uspješno provodi program uzgoja morskih konjica, nastojeći uzgojiti i obične morske zmajeve, koji su porijeklom iz australskog akvatorija

Velik uspjeh znanstvenika
Velik uspjeh znanstvenika (Screenshot)
Više o

morski zmaj

Znanstvenici Sveučilišta u Kaliforniji, uspješno su u akvariju Birch u San Diegu uzgojili par rijetkih morskih zmajeva, što Birch svrstava među rijetke akvarije u svijetu koji se bave razmnožavanjem ove vrste morske životinje.

Čini se da je dva i pol centimetra dugačka mladunčad morskih zmajeva zdrava. Konzumirali su i svoj prvi obrok - komadiće škampa, rekla je ravnateljica akvarija Jennifer Nero Moffatt.

"Ovo je iznimno značajan događaj za naš akvarij, za naš tim i program uzgoja morskih konjica i morskih zmajeva", kazala je.

"Obični morski zmajevi osjetljive su životinje i zahtijevaju puno brige tijekom uzgoja i u procesu razmnožavanja. Proučavamo ih već više od 25 godina i presretni smo što smo uspjeli napraviti još jedan korak naprijed u očuvanju te osjetljive vrste", rekla je Nero Moffatt.

Akvarij Birch već dugo uspješno provodi program uzgoja morskih konjica, nastojeći uzgojiti i obične morske zmajeve, koji su porijeklom iz australskog akvatorija.

"Obični morski zmajevi izvode složeno parenje tijekom kojega se partneri zajedno okreću priljubljeni 'nosevima' povlačeći pritom za sobom vodeni vir", pojasnili su iz akvarija.

"Taj je ples ključan za uspješno odlaganje ženkinih jajašaca u trbušnu vrećicu mužjaka gdje se ona oplođuju. Pritom ženke nemaju nikakva udjela u cijelom procesu nakon polaganja jaja, tako da je mužjak zapravo 'majka' svojim mladuncima.

Ako je parenje bilo uspješno mladi se izlegu nakon šest tjedana.

Zasad posjetitelji neće moći vidjeti mladunčad morskih zmajeva, a Birch će prionuti čišćenju njihova staništa.

16.02.2020. 12:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh