« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
GROZNO

Morski psi u Maleziji dobili kožnu bolest zbog klimatskih promjena

Morski biolozi istražuju misterioznu kožnu bolest koja pogađa bjelovrhe grebenske morske pse u Maleziji, a rana izvješća ukazuju na to da je za pojavu ove bolesti odgovoran porast temperature mora.

Stvarno grozno
Stvarno grozno (Arhiva)
Više o

Malezija

,

klimatske promjene

,

morski psi

Nazvani po prepoznatljivim bijelim vrhovima peraja, ovi grebenski morski psi obično se danju odmaraju blizu grebena i atrakcija su za ronioce.

Noću postaju aktivni u lovu na sitnu ribu i ostale morske životinje. Tijekom jednog od zarona podvodni fotograf je blizu otoka Bornea snimio primjerak bjelovrhog morskog pasa, a na slikama koje je još u travnju objavio na društvenim mrežama vide se neuobičajene mrlje i lezije u predijelu glave. 

Nedugo nakon objave, ronioci su oko otoka Sipadan snimili još fotografija, alarmiravši stručnjake s državnih sveučilišta i iz vladinih grupa za zaštitu flore i faune koji su zaključili da je riječ o kožnoj bolesti

Nastojeći otkriti uzrok bolesti tim je otkrio da je temperatura morske površine oko Sipadana u svibnju porasla na 29,5 Celzijevih stupnjeva, što je za stupanj više nego 1985. godine.

"Gotovo sigurno možemo povezati zagrijavanje površine oceana i pojavu kožne bolesti među morskim psima u vodama oko Sipadana", rekao je Davies Austin Spiji, morski biolog iz neprofitne skupine za zaštitu koraljnih grebena Reef Guardian. Isključio je ljudski faktor, pojasnivši da je Sipadan zaštićeno morsko dobro u kojemu je ribolov strogo zabranjen, a u blizini nema ni naselja ni bilo kakvog industrijskog postrojenja. 

Izvješća o pojavi ove bolesti poklapaju se s podacima o izbjeljivanju koralja u tom području, smatra Mohamed Din, profesor na Veterinarskom fakultetu Putra Malaysia koji se bavi morskom florom i faunom.

14.06.2021. 13:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh