« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
ČATEKS MULJAŽA

MORH potrošio milijune na neispravne uniforme

U posao od 40 milijuna kuna ušla je reklamacija od 30 milijuna za koju direktor odgovorne tvrtke tvrdi da ne postoji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

HDZ

,

MORH

,

Čateks

,

Špiro Krička

,

uniforme

,

Damir Vitez

Uniforme koje su za MORH izradile domaće tvrtke, a radi se o 8.500 komada od ukupno 10 tisuća isporučenih, obojane su nekvalitetnom bojom koja blijedi na suncu. Ukupna vrijednost novih uniformi je 40 milijuna kuna od kojih će, kako se čini, dio propasti, javlja Indeks.hr.

Iz MORH-a su na novinarska pitanja o problemima s uniformama odgovorili slijedeće: "Prilikom praćenja kvalitete robe po isporuci, na jednom dijelu odora, djelatnici MORH-a zaduženi za kontrolu kvalitete utvrdili su tzv. 'skriveni nedostatak' tj. manju razliku u nijansi na jednom dijelu odjevnih predmeta iz kompleta odore. MORH je proveo dodatnu stručnu tehnološku kontrolu i utvrđeno je i tehnološki dokazano kako je uočena razlika u nijansi pojedinih odjevnih predmeta nastala zbog toga što je postojanost žute boje u spektru u odnosu na svjetlost (sunce) na granici zahtijevanog."

Drugim riječima, maskirne uniforme nakon nekoliko pranja i malo sunca više ne služe svojoj prvotnoj svrsi dakle, ne valjaju.

Posao za MORH tvrtke su dobile na natječaju, a među njima je bio i Čateks koji je bio zadužen za spornu boju. Indeks javlja kako je u Čateksu već bilo problema i to zbog njihove veze s HDZ-om čiji moćnici štite poslovanje te tvrtke.

MORH je Čateksu navodno poslao reklamaciju tešku 30 milijuna kuna, što je Indexu rekao vlasnik najvećeg broja dionica tvrtke, Špiro Krička. On je novinare upozorio i na to da se tvrtka već godinama sistematski čisti i osiromašuje od strane HDZ-ovaca, a da se minusi često pokrivaju državnim subvencijama.

Krička je ranije rekao da je sličan problem s bojom na uniformama nastao i u poslovanju Čateksa s mađarskom i crnogorskom vojskom.

Direktor Čateksa Damir Vitez opovrgnuo je da postoji reklamacija MORH-a te je dodao kako Kričko namjerno širi krive informacije. Zanimljivo je ovdje spomenuti da je Krički onemogućen ulazak u tvrtku, da četiri godine ne može ostvariti svoja vlasnička prava te da već dvije godine ne može dobiti nikakvu informaciju o poslovanju Društva ili revizorska izvješća, a sve to jer je, kako kaže, Srbin a nije član HDZ-a što je jednom prilikom u raspravi o Čateksu izjavio novi predsjednik Uprave HEP-a Leo Begović.

No, uzme li se u obzir izjava iz MORH-a koja kaže: "MORH-ovu primjedbu jedan od 14 domaćih proizvođača koji sudjeluju u isporuci odora, a koji je odgovoran za isto je i prihvatio", čini se da direktor govori jedno, a vlasnik i MORH nešto sasvim drugo.

22.12.2009. 10:52:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh