« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
MORALNI KOD

Moralnost je zapisana u ljudski kod

Znanstvenici su otkrili kako složene emocije kod ljudi potiču moralnost i pozitivno ponašanje.

Moralnost je dio našeg koda
Moralnost je dio našeg koda (juls80/photobucket)
Više o

istraživanje mozga

,

ljudski mozak

,

moralnost

,

duhovnost

Kroz stoljeća, razne religije uvjeravale su nas kako samo kroz duhovnost možemo postati moralna ljudska bića.

Nova studija koju su proveli istraživači sa južnokalifornijskog sveučilišta (USC) pokazala je zanimljive rezultate prema kojima je društveno ponašanje dio ljudskog opstanka. Moralnost je dio našeg koda. Moralno ponašanje zapravo, potiču složene emocije koje osjećamo.

Suosjećanje, divljenje i slične emocije višeg reda pobuđuju moralnost i slično ponašanje kod ljudi.

Ljudski mozak je kroz godine evoluirao prema instinktivnom procesu tijekom kojeg emocije pobuđuju moralnost kod čovjeka.

Dr. Mary Helen Immordino-Yang, jedna iz tima istraživača, provela je eksperiment u kojem su ispitanicima pričane brojne priče koje bi trebale pobuditi osjećaje divljenja i suosjećanja. Zatim su opisivali svoje osjećaje. Svi ispitanici rekli su da su osjetili fizički osjećaj tijekom slušanja tih priča.

Skeniranjem mozgova, znanstvenici su ustvrdili da taj osjećaj zapravo nije osjet nego reakcija neuralne aktivnosti na ponuđene emocije. Kako je dr. Immordino -Yang objasnila, izazvane emocije potaknule su na introspekciju ispitanike te su posljedično shvatili kako je jedini pravi izbor onaj moralni.

Detalji ovog nesvakidašnjeg otkrića opisani su u  cijenjenom medicinskom časopisu „Emotion Review"

Čini se kako su znanstvenici konačno uspjeli objasniti osjećaj kojeg su pjesnici nazivali mučninama zbog zabranjenih ljubavi, tuđe nesreće i sličnih emocionalnih stanja.

08.07.2011. 21:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh