« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
bolivija

Morales optužio plaćenike za pokušaj atentata

Bolivijski predsjednik optužuje Katoličku crkvu i desnicu za planiranje atentata na dopredsjednika i njega.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (arhiva)
Više o

Katolička crkva

,

Evo Morales

,

strani plaćenici

,

planiranje atentata

,

bolivijska kriza

,

napad na hotel

,

atentat na Moralesa

Bolivijski predsjednik Evo Morales izjavio je u četvrtak da ga je skupina stranih plaćenika pokušala ubiti u Boliviji, javila je agencija France Presse.

"Pokušali su atentat na dopredsjednika i na Eva Moralesa. To su strani plaćenici, Irci i Mađari, među njima očito nema Bolivijaca", rekao je Morales koji sudjeluje na skupu čelnika ljevice u Cumani, na istoku Venezuele.

"Obaviješten sam da su pripremali napad i dao sam nalog za njihovo uhićenje", dodao je, kazavši da skupina raspolaže "usavršenim oružjem".

Bolivijska policija je u četvrtak ujutro izvijestila da je ustrijelila trojicu i uhitila dvojicu terorista u napadu na hotel u Santa Cruzu, gospodarskoj prijestolnici na istoku te andske zemlje.

"Pokušali su atentat na dopredsjednika i na Eva Moralesa. To su strani plaćenici, Irci i Mađari, među njima očito nema Bolivijaca. Obaviješten sam da su pripremali napad i dao sam nalog za njihovo uhićenje." Evo Morales

Načelnik policije Hugo Escobar izjavio je da su u pucnjavi u Santa Cruzu ubijena dvojica Mađara i jedan Bolivijac, prenio je Reuters.

Kako su objavili istražitelji, a prenio AFP, skupina je umiješana u napad eksplozivom u srijedu u Santa Cruzu, pred kućom kardinala Julija Terrazasa, poglavara Katoličke crkve u Boliviji.

Bolivijski predsjednik, koji kardinalu predbacuje da je u službi oporbe, optužio je desnicu da stoji iza tog atentata kako bi to iskoristila i bacila ljagu na njegove pristaše.

Događaj se zbio nakon završetka političke krize u Boliviji, tijekom koje je Morales pet dana štrajkao glađu kako bi natjerao parlament da glasuje za izborni zakon koji će omogućiti veći broj mjesta za autohtono stanovništvo među kojim Morales uživa snažnu potporu. (hina/metro-portal)

16.04.2009. 21:46:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh