« Film
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
NAJAVE

Monumentalna TV izložba

MMSU i Film-protufilm pozivaju na monumentalnu simpozijsku 13-kanalnu televizijsku izložbuo metamorfozama Athene Noctu

MMSU
MMSU (Arhiva)
Više o

MMSU

,

Film-protufilm

Završne riječke epizode Filmskih mutacija koje smo pripremali kao dio filmskog Doba moći -Rijeka EPK 2020, zaključujemo onkraj kina u sklopu Serija invizibilnog kina jedinstvenom 13-kanalnom simpozijskom TV instalacijom Grupe Otolith Unutarnje vrijeme televizije u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.

Simultano očište za paradigmatsku arheologiju filmskog znanja osmislili su članovi Grupe Otolith -  Kodwo Eshun i Anjalika Sagar, u kustosko-umjetničkoj suradnji s filmskim vizionarom Chrisom Markerom za prvo izdanje Atenskog bijenala 2007. godine kao susret sa zaboravljenim arhivom suvremene televizualnosti: Markerovim monumentalnim simpozijskim djelom Naslijeđe sove iz 1989. Izvorni naslov L'Héritage de la chouette podnaslovljen 13 grčkih riječi dešifiraju... otkriva dugo zabranjenu, rijetko prikazivanu 16-mm filmsku seriju snimanu u pet gradova tijekom razdoblja od dvije godine, s pedeset devet gostiju, za televizijsko emitiranje u trinaest 26-minutnih epizoda o potencijalima i naslijeđima stare Grčke.

Arhitektura koja strukturira audiovizualne slike Naslijeđa sove je totemska i ikonička. Sova je, kao i mačka, za Markera totemsko stvorenje; uvijek se pojavljuje u njegovim filmovima. Slike sova razasute su u i između kadrova te djeluju duž dijegeze, ali i ispod nje. S druge strane, u Naslijeđu sove sliku sove se stalno gura u prvi plan: ona postaje ikonička slika koja se u seriji neprestano pojavljuje. Svakom od sudionika dodijeljena je njegova vlastita sova. 

02.06.2021. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh