« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
WTF?!

MOL najavio prodaju INA-e

Ako se mađarska kompanija i odluči na prodaju dionica Ine potencijalni kupac, najvjerojatnije s istoka, morat će razgovarati s Vladom RH

MOL blefira ili ...?
MOL blefira ili ...? (Arhiva)
Više o

INA

,

MOL

,

prodaja

Davora Šterna nije iznenadilo priopćenje MOL-a da je ovlastio svoj Odbor izvršnih direktora da započne s pripremama za prodaju udjela u Ini.

'Prodaja dionica Ine u vlasništvu MOL-a već je bila najavljivana, pa ova vijest nije nikakvo iznenađenje. Pregovori između Vlade i MOL-a oko Ine traju, a ako se ne mogu završiti uspješno dogovorom, jasno je da je jedini izlaz razlaz', kazao je Štern.

Razlaz može biti putem prodaje dionica Ine hrvatskoj državi ili nekom trećem.

'Vlada bi ipak trebala razmisliti o soluciji kupnje dionica Ine. No, pitanje je po kojoj cijeni će MOL prodavati dionice. Prije prodaje MOL-ova paketa dionica trebala bi prethoditi procjena realne cijene dionice. Onda se ne bi prodavale po cijeni na burzi, koja već godinu dana praktički stagnira', navodi Štern.

Cijena dionice Ine danas je na Zagrebačkoj burzi na zatvaranju iznosila 3.970 kuna, što je 3,25 posto više nego dan ranije. Zahvaljujući današnjem dobitku, ta je dionica i na tjednoj razini u plusu, i to 3,52 posto.

Štern dalje navodi da ako ipak neće biti interesa hrvatske države, s obzirom na tešku situaciju u državnim financijama, MOL će udjel u Ini prodati nekoj trećoj strani.

'No, i u tom slučaju, potencijalni kupac razgovarat će se domicilnom državom kao vlasnikom znatnog udjela u Ini', kaže Štern. Hrvatska Vlada posjeduje 44,84 posto dionica Ine, a mađarski MOL 49,1 posto.

09.11.2013. 08:49:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh