« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
MIRJANA SANADER ZA KURIER

Moj suprug je potpuno nedužan, a to će se i dokazati

Austrijski list Kurier objavio je veliki ekskluzivni intervju s Mirjanom Sanader, u kojem ona ističe kako je njezin suprug, bivši hrvatski premijer Ivo Sanader nedužan

Supruga bivšeg premijera je izjavila kako u Hrvatskoj vlada atmosfera straha
Supruga bivšeg premijera je izjavila kako u Hrvatskoj vlada atmosfera straha (Cropix)
Više o

Ivo Sanader

,

Kurier

,

Mirjana Sanader

,

intervju

Mirjana Sanader svakog četvrtka posjećuje svog supruga u istražnom zatvoru u Salzburgu, a intervju je, kako se navodi, vođen neposredno nakon ovotjednog posjeta, prenosi Hina. Požalivši se kako je tjedno vrijeme posjeta samo jedan sat, što je prekratko da bi o svemu mogla pričati sa suprugom, pa se tako s njime nije mogla dogovoriti ni o ovom intervjuu, Mirjana Sanader ponovila je da je njezin "suprug potpuno nedužan što će jednog dana i biti dokazano".

Gospođa Sanader opisala je stanje u kojem se ona i njezina obitelj, ali i cijela Hrvatska nalaze. "Mi smo takoreći u kućnom pritvoru. Moju kćer i mene špijuniraju i prisluškuju, iako nismo okrivljene. U Hrvatskoj vlada atmosfera straha, ne samo u našoj kući nego i u cijeloj zemlji. Mislim da nas sve prisluškuju, ljudi kažu da je gotovo isto kao i u doba komunizma. To ja nisam doživjela jer sam odmah poslije gimnazije otišla u Austriju i živjela u potpunoj slobodi", rekla je u razgovoru vođenom u dalmatinskom restoranu Ragusa u Beču. Naglasila je kako je bila "potpuno iznenađena" kad je njezin suprug uhićen na Tauernskoj autocesti u Austriji, jer je "bio na poslovnom putu", a ne u bijegu.

"Nije pri sebi imao avionske karte za Ameriku, kako se izvještava. Pa nas stalno prate već 18 mjeseci", tvrdi M. Sanader i objašnjava da se ne može govoriti da je bivši premijer bježao. "O bijegu se može samo govoriti ako postoji nalog za uhićenje. A nalog za uhićenje može se izdati, tek kad se ukine parlamentarni imunitet. Moj suprug je otišao u 9 sati ujutro, a njegov imunitet ukinut je u 4 sata popodne i tek su nakon toga podignute optužbe", rekla je M. Sanader upitavši "zašto bi se onda uopće tjedan dana prije vraćao iz Amerike?".

"Moja obitelj je pod psihičkim i fizičkim terorom"

O žalbi Ive Sanadera na ekstradicijski pritvor, njegova supruga kaže kako se on neće vratiti kući jer bi ga u Hrvatskoj zatvorili i izražava bojazan da Ivo Sanader u Hrvatskoj ne bi imao pošteno suđenje. "Neće doći kući, jer bi u Hrvatskoj dospio u zatvor. Duboko sumnjam da bi u Hrvatskoj imao pošteni proces. I ne sumnjam samo ja u to". U nastavku razgovora Mirjana Sanader kaže kako ima osjećaj da se hrvatski vlasti sad koncentriraju na nju i njezinu kćer jer im Ivo Sanader nije nadohvat. "Izvrgnute smo teroru, psihičkom i fizičkom", rekla je.

Upitana da to opiše, M. Sanader je ponovila kako su im policajci na brutalan način i "bez obrazloženja" oduzeli putovnice jedne večeri i kako ih nisu htjeli pustiti u kuću. Ona tvrdi da nikad u životu ne bi pobjegla iz zemlje i da će "ostati dok je god potrebno i boriti se da dokaže nedužnost svog supruga, pa makar trajalo i 20 godina".

Sanader se nije želio vratiti u politiku

Izjavila je također da "gola laž da je njezin suprug u njihovoj kući od neke nepoznate osobe dobio šest milijuna kuna u crnim plastičnim vrećicama", naglasila da će se pokazati kako je "sve što obitelj posjeduje za više od 30 godina zakonito zarađeno", rekla da ne posjeduje Picassove slike niti stan na Manhattanu, a o obiteljskoj umjetničkoj zbirci kazala je kako su to "slike možda 30-ak mladih hrvatskih slikara, dok su sve ostalo uspomene i pokloni".

Na pitanje o vezi njezina supruga s Hypo-Alpe-Adria slučajem, Mirjana Sanader je rekla da "njezin suprug o tome već na svom saslušanju iznio stajalište". Također je porekla da se Ivo Sanader želio vratiti u politiku. "Tko to kaže? Moj suprug je jedini političar u Europi koji je nakon dvije pobjede na izborima, a da lokalne izbore ni ne brojim, izašao iz politike. Zato što je to htio, zato što smo mi to htjeli. Sukob sa Slovenijom je bio brutalan. Nije htio dati ni pedlja hrvatskog teritorija. To da se želi vratiti, to su mu podmetali. Nikad se nije želio vratiti", kategorično je rekla Mirjana Sanader.

Na kraju razgovora još je jednom ponovila da Ivo Sanader nije kriv. "Političari nisu nedužna janjad. Ali moj muž nije tako glup, da bi sve to napravio što mu se sad stavlja na teret. Dugo će trajati jer je to u Hrvatskoj slučaj stoljeća. Ali na kraju će se sve razjasniti", tvrdi M. Sanader koja na zaključno pitanje što će biti za deset godina, odgovara: "Za deset godina želim biti baka. A možda ću se sa suprugom vratiti u Split - kući".

16.01.2011. 13:30:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh