« Svijet
objavljeno prije 14 godina
NESTAO BEZ TRAGA

Moguće je da Ratko Mladić više nije živ

Odvjetnik obitelji odbjeglog haaškog optuženika Ratka Mladića, Miloš Šaljić, podnio je zahtjev Prvom osnovnom sudu u Beogradu da Mladić bude proglašen mrtvim

(Wikipedia)
Više o

Ratko Mladić

,

smrt

,

Ryke Geerd Hamer

Šaljić je kazao kako se Mladićeva obitelj na taj korak odlučila uzimajući u obzir činjenicu da o Mladiću već sedam godina nema nikakvih informacija te da je on imao ozbiljne zdravstvene probleme zbog kojih ne bi mogao preživjeti bez ozbiljne medicinske njege.

"Mladić je još 1996. godine preležao težak moždani udar, uz to je imao i koronarne i gastroenterološke probleme. Kada se uz sve to uzmu u obzir teški uvjeti kojima je on mogao biti izložen i nedostatak medicinske njege, moguće je da on više nije živ", kazao je Šaljić. Po njegovim riječima, postupak odlučivanja o zahtjevu mogao bi, ovisno o ažurnosti suda, trajati od šest mjeseci do dvije - tri godine.

U izjavi srbijanskoj agenciji Beta, predsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim tribunalom Rasim Ljajić kazao je da podnošenje zahtjeva Mladićeve obitelji neće utjecati na potragu za Mladićem. "Ne želimo polemiku s odvjetnikom niti obitelji Ratka Mladića. Ovo je više medijska priča nego što ima bilo kakve efekte na daljnje operativne aktivnosti u potrazi za Mladićem", rekao je Ljajić. Dodao je da srbijanske vlasti ne žele ulaziti u motive odvjetnika i Mladićeve obitelji, kao što ne mogu, neće i ne žele utjecati na pravosudne organe koji će odlučivati o zahtjevu.

Ratko Mladić, bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba, optužen je za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući i optužnicu za genocid. Zajedno s bivšim čelnikom bosanskohercegovačkih Srba Radovanom Karadžićem optužen je za genocid u Srebrenici 1995. zbog pokolja 8000 Bošnjaka i za 43-mjesečnu opsadu Sarajeva. Mladić je još u bijegu, a Karadžić je uhićen u Srbiji u srpnju 2008. i u pritvoru je u Den Haagu. (hina/metro-portal)

16.06.2010. 14:58:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh