« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Moderno, a tradicionalno

U Innsbrucku otvorena izložba Suvremeni hrvatski nakit

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Biljana Gaurina, CROPIX)
Više o

Innsbruck

,

Suvremeni hrvatski nakit

,

izložba nakita

Izrada nakita u Hrvatskoj ima dugu i bogatu tradiciju koja se nastavlja i u današnjem suvremenom izričaju i rezultat je iznimne umjetničke kreativnosti hrvatskih primijenjenih umjetnika, rekao je ministar kulture RH Božo Biškupić otvarajući u četvrtak u Innsbrucku izložbu pod naslovom Suvremeni hrvatski nakit na kojoj je izložen umjetnički nakit 16 autora.

"Izložba predstavlja vrhunske domete suvremene produkcije hrvatskog umjetničkog nakita i autore koji su prepoznati na tom području i u domovini i u inozemstvu, rekao je ministar kulture Biškupić u izložbenom prostoru Carske palače u Innsbrucku.

"Hrvatska narodna baština i sva kulturna dobra naslijeđena kroz stoljeća svjedoci su našeg povijesnog, nacionalnog, kulturnog i civilizacijskog identiteta, ponosno njegujemo tu tradiciju i danas imamo impresivan broj kvalitetnih primijenjenih umjetnika koji se bave izradom umjetničkog nakita, a karakterizira ga sloboda kombinacije materijala", kazao je Biškupić.

"U vremenu kada se Hrvatska nalazi na pragu punopravnog članstva u EU nesumnjivo je da će ova recentna izložba pridonijeti jačanju daljnjeg hrvatsko-austrijskog prijateljstva i otvoriti prostor za buduća kulturna zbivanja u bilateralnim odnosima Hrvatske i Austrije", kazao je Biškupić.

Potvrdila je to i austrijska ministrica kulture, umjetnosti i obrazovanja Claudia Schmied, naglasivši da Austrija snažno podupire Hrvatsku na putu u punopravno članstvo Europske unije. Izrazila je zadovoljstvo što zajedno sa hrvatskim kolegom otvara izložbu koja prikazuje dugu tradiciju izrade hrvatskog umjetničkog nakita i što se izložba održava u 2008. godini 'interkulturalnog dijaloga' te korespondira s nizom kulturnih događanja koji se tim povodom održavaju u Austriji.

Predsjednik Pokrajinskog parlamenta Tirola Herwig van Staa kazao je da je izložba važna jer pridonosi približavanju dijela bogate hrvatske kulture austrijskoj javnosti.

Organizatori izložbe su Ministarstvo kulture RH, Ministarstvo kulture umjetnosti i obrazovanja Republike Austrije, veleposlanstva RH u Austriji i Carska palača u Innsbrucku. Izložba je otvorena do 17. studenog 2008. godine.

17.10.2008. 10:18:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh