« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca

Mobiteli su tihi porok Hrvata

Na svemu se štedi, ali na telefoniranju nikako. 79 posto građana Hrvatske ima barem jedan mobitel.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

mobiteli

,

potrošnja

,

telefoniranje

,

slanje SMS poruka

,

Hrvati i mobiteli

Gotovo 80 posto hrvatskih građana posjeduje bar jedan mobitel čime je Hrvatska zauzela 13. mjesto među 17 zemalja središnje i istočne Europe, dok je po dnevnom slanju SMS poruka među vodećim zemljama, pokazuje istraživanje GfK "Mobile Telephony in CEE Countries 2008".

Istraživanje je provedeno na gotovo 17 tisuća ispitanika starijih od 15 godina u 17 zemalja središnje i istočne Europe u jesen prošle godine.

Prema istraživanju, čije je rezultate danas objavio GfK Hrvatska, lideri po posjedovanju mobitela su baltičke zemlje, a slijede Slovenija, Češka i Austrija, a u svakoj od tih zemalja više od 85 posto građana posjeduje bar jedan mobitel.

U Hrvatskoj 79 posto građana posjeduje mobitel, pri čemu 67 posto ima jedan, dok 12 posto građana ima dva ili više mobitela.

Hrvatska je pak, nakon Srbije, među vodećim zemljama po dnevnom slanju SMS-ova - 76 posto 'posjednika' mobitela u Hrvatskoj dnevno pošalje bar jednu SMS poruku, dok to u Srbiji čini njih 80 posto od isto toliko (80 posto) građana koji u toj zemlji imaju bar jedan mobitel.

Na trećem mjestu po dnevnom slanju SMS poruka je Češka, čijih 74 posto od ukupnih 89 posto građana (na 4. mjestu) koji imaju mobitel šalje bar jednu poruku dnevno.

Iako je u Estoniji najveći broj građana koji imaju bar jedan mobitel, njih 95 posto, po slanju SMS poruka Estonci su pri dnu ljestvice i tek ih 19 posto pošalje bar jednu takvu poruku dnevno.

Po prosječnom broju dnevno poslanih poruka, 15,7, na prvom je mjestu Litva, koja je s ukupno 91 posto građana koji imaju bar jedan mobitel na drugom mjestu.

Hrvatska je po prosječnom broju dnevno poslanih poruka, 6,5, opet na visokom trećem mjestu, iza Srbije gdje je taj broj 8,1 poruka.

Nešto se manje u Hrvatskoj dnevno šalju MMS (multimedijalne) poruke, tek oko 7 posto imatelja mobitela dnevno pošalje jednu takvu poruku, čime je Hrvatska na sedmom mjestu.

Vodeće zemlje u slanju MMS-ova su Slovačka, gdje to dnevno čini 12 posto posjednika mobitela.

Istraživanje GfK daje i procjene korištenja mobilnih telefona u idućih godinu dana pri čemu vode Slovaci kojih 39 posto misli da će vjerojatno i/ili sigurno još više koristiti tu telefoniju.

U tim procjenama Hrvatska je na 10. mjestu, sa 20 posto korisnika koji misle da će intenzivnije koristiti mobitel u idućih godinu dana i sa 5 posto njih koji to misle raditi manje. (hina/metro-portal)

10.02.2009. 14:04:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh