« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
PREVIŠE IZVOZA

MMF traži od Azije da promijeni model rasta

Dužnosnik MMF-a tvrdi da Azija mora snažnije poticati domaću potrošnju a manje se oslanjati na izvoz

Kina Made in China
Kina Made in China (Getty Images)
Više o

Kina

,

MMF

,

gospodarski rast

,

made in china

,

The Samaritans

Najviši kineski dužnosnik u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) pozvao je u utorak na promjenu azijskog modela rasta kako bi ga se učinilo održivijim.

"Azija mora promijeniti svoj model rasta", kazao je Zhu Min u prvom govoru u javnosti nakon što je u svibnju preuzeo funkciju posebnog savjetnika generalnog direktora MMF-a, što je najviša funkcija nekog kineskog državljana u tome fondu dosad.

Azija se još uvijek u poticanju gospodarskog rasta izrazito oslanja na izvoz, kazao je Zhu.

"Nužan je prijelaz na model poticanja rasta kroz povećavanje domaće potrošnje kako bi taj rast bio uravnoteženiji i održiviji", kazao je on u intervjuu za MMF-ov interni list Financije i razvoj.

Na potrebu za promjenom azijskog modela rasta bivši je viceguverner Kineske narodne banke upozorio u odgovoru na pitanje koji su ključni izazovi s kojima se ta regija suočava.

>>Kina postaje vodeći globalni izvoznik u 2009. godini

Sama Kina suočena je s izazovom diversifikacije i udaljavanja od rasta utemeljenog na izvozu na onaj temeljen na poticanju potrošnje u toj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta u okviru strategije globalnog rebalansa.

Ostali su izazovi s kojima se Azija suočava provedba reformi financijskog sektora i reguliranje protoka svjetskog kapitala, kazao je nadalje Zhu.

"Kriza nam govori da snažan financijski sektor - kojeg Azija još nema - igra vrlo važnu ulogu u upravljanju makrogospodarstvom", kazao je on, podcrtavši nužnost razvoja tržišta kapitala i "čvrstog" financijskog sektora.(hina/metro-portal)

16.06.2010. 12:10:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh