« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
BIT ĆE KAMATA

MMF pozdravlja pomoć istočnoj Europi

Zajednički plan Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD), Europske investicijske banke (EIB) i Svjetske banke (WB).

Dominique Strauss-Kahn, izvršni direktor MMF-a
Dominique Strauss-Kahn, izvršni direktor MMF-a (Corbis)
Više o

EBRD

,

MMF

,

Svjetska banka

,

Dominique Strauss-Kahn

,

istočna Europa

,

EIB

,

WB

,

Europska banka za obnovu i razvitak

,

Europska investicijska banke

Međunarodni monetarni fond (MMF) u petak je pozdravio Zajednički akcijski plan Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD), Europske investicijske banke (EIB) i Svjetske banke (WB) za potporu bankovnom sustavu i kreditiranju realnog gospodarstva u istočnoj Europi.

"MMF pozdravlja tu inicijativu koja će ublažiti posljedice financijske krize na kreditiranje u tome području", rekao je izvršni direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn u priopćenju.

"Zajedničkim nastojanjem pomoći će se pojedinim novčarskim ustanovama i sektorima, a MMF će svojim kreditiranjem i dalje podupirati zemlje na makroekonomskoj razini", rekao je Strauss-Kahn. Istaknuo je kako su oba ta čimbenika važna u "širim multilateralnim i bilateralnim naporima" u potpori istočne Europe.

"Međunarodne novčarske ustanove nastavit će tijesno surađivati u svojem dijelu aktivnosti u regiji. Kao i u prošlosti MMF i multilateralne razvojne banke mogu biti dio zajedničkog financijskog paketa za zemlje u krizi", zaključio je Strauss-Kahn.

EBRD, EIB i Svjetska banka objavili su u petak u Londonu da će s ukupno do 24,5 milijarda eura poduprijeti bankovne sustave u istočnoj Europi i financirati kreditiranje tvrtaka pogođenih svjetskom gospodarskom krizom.

Inicijativa je dopuna nacionalnih programa mjera u odgovoru na krizu, kojom međunarodne novčarske ustanove brzo, dalekosežno i koordinirano financijski potpomažu kreditiranje realnog gospodarstva preko privatnih bankovnih grupa, ponajprije malog i srednjeg poduzetništva, objavio je EBRD.

Pomoć će uključiti financiranje povećanjem vlasničkog udjela i financiranje duga, kreditne linije i osiguranje od političkih rizika. Mjere će uzeti u obzir različite makroekonomske uvjete i financijske pritiske u zemljama istočne Europe. (hina/metro-portal)

27.02.2009. 22:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh