« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
VLADA MISLI DRUKČIJE

MMF: Hrvatskoj će trebati dugo da se počne oporavljati

MMF upozorava da će rast BDP-a u idućoj godini biti slab, nezaposlenost će ostati visoka, a potrebne reforme se ne provode

Hrvatskoj će trebati dugo da se počne oporavljati
Hrvatskoj će trebati dugo da se počne oporavljati (Shutterstock)
Više o

MMF

,

hrvatsko gospodarstvo

,

Međunarodni monetarni fond

,

program gospodarskog oporavka

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) upozorava da oporavak hrvatskog gospodarstva kasni više nego što je bilo očekivano, predviđa da će se u ovoj godini BDP smanjiti za gotovo 2 posto, za 2011. očekuje prigušeni rast od oko 1,5 posto, te ističe da su hrvatskom gospodarstvu potrebne dalekosežne reforme.

MMF očekuje da će nezaposlenost ostati povišena tijekom 2011., a namjera hrvatskih vlasti da zadrže proračunske rashode nepromijenjenima zahtijeva sporazum i zakonske propise za zamrzavanje rasta plaća i mirovina, te otklanjanje novih pritisaka na potrošnju, navodi se u završnoj izjavi Misije MMF-a nakon njenog prošlotjednog posjeta Hrvatskoj koja je objavljena na web stranicama Hrvatske narodne banke.

Strukturne slabosti, koje se ogledaju u niskoj konkurentnosti i visokim strukturnim proračunskim manjkovima, vjerojatno će donijeti produženo razdoblje sporog rasta i rasta duga. Članovi Misije ističu kako je potrebna potpuna i brza provedba strukturnih reformi navedenih Programu gospodarskog oporavka, koji predstavlja hvalevrijedan napor za utvrđivanje temeljnih strukturnih slabosti i učinkovito navodi mnoge potrebne reforme.

Određeno politikom stabilnog tečaja, koja je odraz visokih razina euroizacije i inozemnog duga, potrebno poboljšanje konkurentnosti može biti ostvareno samo putem unutarnje prilagodbe, smatraju u MMF-u navodeći da to podrazumijeva održavanje inflacije i/ili rasta plaća u odnosu na produktivnost na razini nižoj od one u trgovinskim partnerima tijekom dužeg razdoblja.

Da bi se ostvarila prilagodba cijena i troškova, potrebne su komplementarne i makroekonomski-kritične reforme na tržištu rada, javnoj upravi, mirovinama, sustavu zdravstva i privatizaciji. Treba povećati povjerenje investitora, osigurati održivost rashoda za mirovine i zdravstvo, poboljšati učinkovitost javnog sektora, povećati fleksibilnost na tržištu rada, poboljšati okvire fiskalne politike, ističe MMF.

Potrebno je ubrzati reforme za smanjenje zaposlenih u javnom sektoru i smanjenje subvencija poduzećima. Nestrateška poduzeća u kojima država ima manjinski ili većinski udio potrebno je privatizirati.

Oporavak Hrvatske kasni više nego što je prethodno bilo očekivano. MMF predviđa da će se u 2010. BDP smanjiti za gotovo 2 posto. Realni izvoz je i dalje slab, što je odraz niske konkurentnosti i uske izvozne baze. Hrvatska je zbog toga jedna od tek nekoliko zemalja među zemljama usporedivih značajki u kojima proizvodnja nastavlja padati i u 2010.

Povratak pozitivnog ali prigušenog rasta je vjerojatan u 2011. u kojoj bi rast trebao dosegnuti oko 1,5 posto. Očekuje se da će nezaposlenost ostati povišena tijekom 2011., nakon čega će uslijediti njezin kontinuiran ali spor pad.

Potrebe za inozemnim financiranjem su i u kratkoročnom razdoblju velike, što je u najvećoj mjeri odraz otplate dugova u sektoru poduzeća i inozemnog duga od gotovo 100 posto BDP-a.

Upozorava se da su negativni rizici za gospodarske izglede znatni. Povezani su s potrebom velikog inozemnog financiranja i dinamikom smanjivanja financijske poluge privatnog sektora. Uz to, zakašnjela fiskalna konsolidacija može dovesti do veće premije rizika i većih troškova zaduživanja javnog i privatnog sektora.

Na području fiskalne politike potrebne su snažnije mjere kako bi se obrnuo trend rasta javnog duga. Pritom se ocjenjuje da mjere najavljene u sklopu rebalansa proračuna nisu postigle ono što je bilo potrebno. Predviđa se da će proračunski manjak dosegnuti 5,4 posto BDP-a u 2010. i da će manjak šireg javnog sektora biti veći od 6 posto BDP-a.

Rebalansom proračuna nisu obuhvaćane rashodne mjere predviđene u Programu gospodarskog oporavka i rashodi nisu zadržani zamrznutima zbog zabrinutosti oko socijalnog učinka. Predviđa se rast duga javnog sektora na 40 posto BDP-a ili oko 55 posto BDP-a uključujući javna jamstva.

Zamrzavanje rashoda predviđeno u proračunu za 2011. zahtijeva dodatne ex ante fiskalne mjere vrijedne oko 0,7 posto BDP-a, uključujući zamrzavanje rasta plaća i mirovina. Upozorava se da bi do dodatnog porasta proračunskog manjka moglo doći zbog sporijeg od očekivanog oporavka i više od proračunom predviđene potrošnje za aktivirana jamstva brodogradilištima. (hina/metro-portal)

15.11.2010. 18:00:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh