« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
KRAJ PROSVJEDA

Mljekari odustali od blokade prometnica

"Podignute se glave povlačimo, problem na žalost nije riješen, zbog nespremnosti druge strane, ali borit ćemo se i dalje", rekao je Branko Zorić

Fotografija vijesti
Više o

mlijeko

,

mljekari

,

prosvjed mljekara

,

blokada prometnica

,

HSUPM

Nezadovoljni proizvođači mlijeka nakon 15 dana prosvjeda povlače se s prosvjednih punktova, pa je tako jutros oko 10 sati počelo i povlačenje traktora s prosvjednog punkta ispred zagrebačkog Dukata, javlja Hina. 

"Podignute se glave povlačimo, problem na žalost nije riješen, zbog nespremnosti druge strane, ali borit ćemo se i dalje", izjavio je danas član Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) Branko Zorić.

Predstavnici HSUPM-a jučer su izvjestili kako Stožer za obranu cijene mlijeka završava svoje aktivnosti, a prosvjednici će povući traktore s prosvjednih punkova tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana.

S obzirom da je veći dio prosvjednika ispred zagrebačkog Dukata iz Slavonije njima će za povratak kući trebati više sati, nekima i oko 12 sati.

Prosvjednici su se povukli ili se povlače i s drugih punktova, kojih je tijekom prosvjeda bilo i 30-ak, a Zorić napominje kako još ima očajnih ljudi koji se ne bi željeli povući, ali ih iz Saveza pozivaju da to učine.

Zorić poručuje da će se Savez i proizvođači mlijeka i dalje boriti za svoja prava, za poštovanje zakona, prava na život i rad.

"Moramo ići kući i raditi, ali borba ne prestaje. Vratit ćemo se još hrabriji, ustrajniji i borbeniji", kazao je.

Nećemo zatvarati oči, pognute glave to trpiti, ističe Zorić i naglašava kako proizvođače mlijeka treba prepoznati kao ljude i poduzetnike koji rade danonoćno, isplaćuju plaće, uplaćuju mirovinske i zdravstvene doprinose, poreze.

"Ne razgovara se argumentirano, na stručnoj razini, a sve dok raspravu ne dignemo na tu razinu, proizvodnja kod nas će propadati", smatra Zorić.

Proizvođači mlijeka, u organizaciji HSUPM-a, prosvjed su započeli 14. velječe, nezadovoljni najavom Dukata da od veljače prelazi na tržišno utvrđivanje otkupne cijene mlijeka.

Dukat je krajem siječnja svojim kooperantima najavio otkupnu cijenu od 2,30 kuna po kilogramu, što je oko 40 lipa manje nego do tada, a nezadovoljni mljekari prosvjedom su tražili prosječnu otkupnu cijenu mlijeka kao što imaju zemlje EU, odnosno poštivanje promemorije o otkupnoj cijeni mlijeka iz 2009. kojom se otkupna cijena određuje prema prosjeku zemlja EU.

Nakon niza razgovora i pregovora na Savjetu za mlijeko u Ministarstvu poljoprivrede dio udruga proizvođača mlijeka je 23. veljače s prerađivačkom industrijom potpisao sporazum o utvrđivanju modela izračuna otkupne cijene mlijeka koji obuhvaća prosjek pet zemalja EU-a (Njemačka, Francuska, Mađarska, Slovenija i Rumunjska), vrijedit će tri mjeseca, a po tom bi sporazumu trenutno otkupna cijena mlijeka bila 2,43 kune.

HSUPM nije potpisao taj sporazum, a predstavnici Saveza na jučerašnjoj su konferenciji za novinare istaknuli da se sporazum ne može primjenjivati na proizvođače i udruge koje su svojim punomoćima ovlastile HSUPM za zastupanje u ovom sporu, kao i na proizvođače koji nisu potpisali sporni sporazum.

U HSUPM-u su ustvrdili da za proizvođače i udruge, koje su svojim punomoćima ovlastile Savez, kao i za sve ostale koji nisu potpisali sporazum, do daljnjeg ostaje na snazi način obračuna otkupne cijene mlijeka po promemoriji iz 2009. godine.

Onog trenutka kad prerađivači pokušaju osporiti promemoriju, tj. ispostave obračun ili fakturu kako njima odgovara uslijedit će pravna bitka, poručili su iz HSUPM-a.

Čelnici HSUPM-a ispričali su se građanima Hrvatske što su zbog njihovih prosvjeda imali određenih problema u prometu.

29.02.2012. 11:47:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh