« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
MLADI UČE NAS

Mladi protiv klimatskih promjena

Međunarodni dan mladih posvetili su borbi za ljepši planet sutra.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Stanko Ferić, CROPIX)
Više o

klimatske promjene

,

ekološka svijest

Članovi Mreže mladih Hrvatske i Vijeća mladih Grada Zagreba obilježili su danas Međunarodni dan mladih poticanjem građana na aktivan individualan doprinos globalnoj borbi protiv klimatskih promjena. Uočili su koliko je njihova budućnost upravo ovisna o tome.

Potporu obilježavanju dobili su od Grada Zagreba, a aktivisti nevladine udruge za zaštitu okoliša Zelene akcije pomogli su im u pripremi izložbe s informativnim materijalima za očuvanje okoliša i spas klime.

Rezoluciju o proglašenju Međunarodnog dana mladih donijela je 1999. Generalna skupština Ujedinjenih naroda, te se on obilježava svake godine 12. kolovoza.

Ovogodišnja tema Dana "Mladi i klimatske promjene: vrijeme je za akciju" odabrana je zbog činjenice da su klimatske promjene već počele pogubno utjecati na zajednice diljem svijeta, rekla je voditeljica projekata Mreže mladih Hrvatske Anamarija Sočo. Dodala je da mladi diljem svijeta sve više pozivaju na hitnu akciju u vezi s klimatskim promjenama te da svatko od nas može dati doprinos.

Predsjednica Vijeća mladih Grada Zagreba Cvijeta Senta rekla je da članovi Mreže mladih Hrvatske i Vijeća mladih Grada Zagreba na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića građanima dijele i letke o očuvanju okoliša i za spas klime. Pozivaju na izbjegavanje vožnje osobnim automobilom te vožnju biciklom, javnim prijevozom ili hodanje, uporabu štedne žarulje i platnenih vrećica, smanjivanje prosječne temperature grijanja s 25 na 22 stupnja te bolju toplinsku izolaciju stana ili kuće.

Članovi Mreže mladih Hrvatske i Vijeća mladih Grada Zagreba građanima su dijelili i platnene vrećice s natpisom "Ništa na meni nije plastično". (HINA)

Građanima se savjetuje i da racionalno koriste elektroničke uređaje, kupuju domaću hranu, smanje potrošnju (vruće) vode, posade stablo, kupuju proizvode s manje ambalaže ili u povratnoj ambalaži.

12.08.2008. 14:36:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh