« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Maksimir

Mlade vidre nova atrakcija u zoološkom

U zagrebačkom zoološkom vrtu po prvi puta su predstavljeni mladunci patuljaste azijske vidre

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Maksimir

,

Zoološki vrt

,

mlade vidre u zoološkom

Tri vidre rođene su 16. lipnja ove godine i predstavljaju prvo uspješno razmnožavanje ove vrste u zagrebačkom zoološkom vrtu.

Mladunci su već vrlo spretni i živahni te znatiželjno istražuju novi prostor koji dijele s bjelorukim gibonima. Mama Maza i tata Lunjo budno prate svaki korak svojih mladunaca.

Azijske patuljaste vidre u Maksimiru su prisutne već 12 godina. Najmanja su vrsta vidre na svijetu i žive na području južne i jugoistočne Azije.

Odrasle jedinke su dugačke do 90 cm, a mogu težiti i do 5 kg. Imaju iznimno kratke kandže, a plivaće kožice im dosežu samo do polovice prstiju i zato su nevjerojatno spretne s prednjim šapama te njima love plijen, umjesto ustima.

Žive u obiteljskim grupama koje mogu brojati i do dvanaestak jedinki, a samo se dominantni par razmnožava. Partneri ostaju zajedno do kraja života u slozi i međusobnom pomaganju.

Mužjak često nabavlja hranu za ženku i mladunce, ali oba roditelja se brinu za njih i odgajaju ih. Azijske patuljaste vidre su društvene, vole se igrati i odlično vide izvan vode i u vodi te provode više vremena na kopnu od ostalih vrsta vidri.

18.09.2009. 07:29:05
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    tara krizanac
    05.12.2018. 11:30
    mogu li posvojit vidru
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh