« Film
objavljeno prije 9 mjeseci i 23 dana
NAJAVE

Mlade snage hrvatskog kratkog filma u MM centru

Okupljeni uz temu igara iz dokolice, njihovi se filmovi usredotočuju na dokone intimne situacije lišene dramaturgije događajnosti te u njima zatočenim mladim protagonistima prilaze jako, jako blizu...

Kratke slike hrvatskih autora
Kratke slike hrvatskih autora (Kultura promjene)
Više o

kratki film

,

MM centar

U četvrtak, 22. veljače MM centar u sklopu programa Kratke slike predstavlja troje mladih hrvatskih autora kratkometražnog filma: Marka Dugonjića, Karla Voriha i Marka Bičanića.

Okupljeni uz temu igara iz dokolice, njihovi se filmovi usredotočuju na dokone intimne situacije lišene dramaturgije događajnosti te u njima zatočenim mladim protagonistima prilaze jako, jako blizu, s njima tragajući krupnim planovima za razonodom, za događajima, za smislom.

Program počinje u 19:30, a ulaz je besplatan. Više informacija potražite na http://mmcentar.sczg.hr i  na Facebooku.

Marko Dugonjić, dobitnik Zlatne arene za svoj prvi film Malo više kiše, u Albaharijevoj 19 donosi priču o dvoje cimera čiju svakodnevicu prekida dolazak trećeg sustanara, dok Marko Bičanić i Karlo Vorih u filmu Hana, Hano, Hanice prikazuju bezbrižno tinejdžersko flertovanje koje preraste u nešto više, a to nije ljubav.

U dokolici intimni odnosi često poprimaju dimenziju igre koja im nudi opipljiv iako ne nužno autentičan smisao. Baš onda kada ne moramo raditi ništa možemo možda postati ono što jesmo ili pokušati od toga pobjeći. Uz filmove troje mladih autora, prikazujemo i dva rana rada doajena hrvatske kinematografije, Lordana Zafranovića, koji je svoju karijeru započeo u splitskom kinoklubu, te stekao titulu međunarodnog majstora amaterskog filma.

U Zafranovićevom igranom filmu Kišno (Nevina subota) mladić i djevojka dokolicu krate izležavajući se u krevetu dok između njih struji sve ono što ne mogu podijeliti, dok film Dah zaviruje u okrutno srce ljubavne intime koja se manifestira kao utopija za utopljenike.

Mladi, pak, autori ovog programa Karlo Vorih, Marko Bičanić i Marko Dugonjić u dramaturšku arenu ubacuju element trokuta ne bi li tako poremetili fikcionalnu ravnotežu intime koja nastaje u i iz dokolice, dosade i besmisla.

O igrama iz dokolice uhvaćenima u bespoštednom krupnom planu s Markom Dugonjićem, Karlom Vorihom i Markom Bičanićem, nakon projekcije razgovara Višnja Vukašinović, filmska kritičarka.

Kratke slike projekt su Kulture promjene SC, posvećen nezavisnom i inovativnom filmu. Filmove 22. veljače prikazujemo u sklopu programske cjeline Runda kratkogčiji je cilj pružiti širu sliku suvremenog hrvatskog kratkog filma kroz suodnos suvremenih i starijih ostvarenja koja međusobno korespondiraju na manifestan ili podsvjestan način.

21.02.2018. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh