« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Slučaj Podravka

Mjesec dana pritvora za osumnjičene

Šestorica osumnjičenih za malverzacije u Podravci provest će idućih mjesec dana u istražnom zatvoru

Darko Marinac
Darko Marinac (Goran Mehkek/CROPIX )
Više o

Podravka

,

malverzacije

,

osumnjičeni

,

pritvor

,

akcija Menadžer

Protiv uhićenih u akciji kodnog naziva "Menadžer" USKOK je pokrenuo istragu koja bi trebala otkriti jesu li se, kao što se sumnja, udružili u kriminalnu skupinu koja je zlouporabom položaja i ovlasti, odnosno raznim novčanim transakcijama nezakonito pokušala novcem Podravke doći do većinskog paketa dionica koprivničke prehrambene tvrtke.

Još uvijek nema službene potvrde iz USKOK-a da su na taj način Podravku oštetili za više od 250 milijuna kuna kako tvrde mediji. Kriminalnu skupinu, koja je novcem Podravke navodno planirala kupiti dionice te tvrtke i postati većinski vlasnik, navodno su organizirali bivši predsjednik Uprave i Nadzornog odbora Podravke Darko Marinac i direktor Fime Milan Horvat.

Prije večerašnje odluke o istražnom zatvoru sudac Krešimir Devčić održao je raspravu na kojoj su predstavnici USKOK-a i obrane iznijeli svoje argumente za i protiv zatvaranja.

Predstavnici USKOK-a smatraju da bi osumnjičenici na slobodi mogli utjecati na svjedoke ili uništiti dokaze, dok obrana tvrdi da takve opasnosti nema, jer se slučajem već mjesecima bave policija i mediji. Osim pritvora, dodaju, postoji i čitav niz mjera kojima bi se osumnjičenicima ograničilo kretanje ili onemogućio bijeg, poput kućnog pritvora i jamčevine.

"Sudac istrage uvažio je baš sve USKOK-ove prijedloge i možemo ustvrditi da je sudsko rješenje zapravo prepisan USKOK-ov zahtjev o jednomjesečnom istražnom zatvoru", izjavio je Hini jedan od Marinčevih odvjetnika Ante Madunić.

Odvjetnici šestorice osumnjičenih najavili su da će na odluku o jednomjesečnom istražnom zatvoru sutra podnijeti žalbe o kojima u roku od tri dana treba odlučiti izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda.

Osim Marinca i Horvata osumnjičeni su i sadašnji predsjednik uprave koprivničke tvrtke Zdravko Šestak i dvojica članova Uprave Saša Romac i Josip Pavlović te direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić. (Hina/Metro-portal)

22.10.2009. 22:34:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh