« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
UŠTAP

Mjesec će u 2010. biti najveći i najsjajniji večeras

Uz pun Mjesec moći ćete uživati i u pogledu na Mars koji će biti jasno vidljiv lijevo od Zemljina satelita

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

satelit

,

Mars

,

Zemlja

,

orbita

,

pun mjesec

,

2010.

,

mjesečevo ludilo

Večeras će Mjesec biti najveći i najsjajniji u ovoj godini. Tko god večeras bude na djelu Zemlje s vedrim noćnim nebom imat će priliku vidjeti Mjesec bolje nego ikad. Večeras je ujedno i prvi puni Mjesec u 2010. No, zašto ćemo baš  večeras vidjeti Mjesec u „uvećanom" obliku?

Razlog je jednostavan. Mjesec je Zemljin satelit i oko nje kruži po eliptičnoj putanji. Inače, udaljen je od našega planeta oko 384,000 kilometra, Zemlju obiđe svakih 29,5 dana i kao što smo već rekli, kreće se „nesavršenim" krugom oko nas. Usto, jedna strana njegove orbite bliža je Zemlji za nekih 50,000 kilometara od druge. Znači, Mjesec se na svom 30-dnevnom putu jednom nađe u ovoj točci najbližoj Zemlji - taj se trenutak jednom ili dva puta godišnje poklopi s punim mjesecom, kao što je slučaj večeras, pa tako Zemljin satelit izgleda većim i sjajnijim no inače. Večeras će biti 14 posto šiti i 30 posto sjajniji nego ostali puni Mjeseci tijekom godine.

Kao šećer na kraju i Mars će biti iznimno jasan i vidljiv. Nalazit će se lijevo od Mjeseca. Potražite, dakle, crvenkasto nebesko tijelo u blizini.

Oko punog Mjeseca vezano je mnogo mitova, priča i legendi. Jedna od najpoznatijih je i ona o Mjesečevom ludilu kad se i ljudi i životinje počinju neobično ponašati. Neke studije su išle čak toliko daleko da su ispitivale povezanost punog mjeseca sa srčanim udarima, rođenjima, porastom samoubojstava, nesreća, nasilja i da ne nabrajamo. Ipak, zaključci o povezanosti su ili neutemeljeni ili se do njih uopće nije ni došlo.

29.01.2010. 17:26:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh