« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
PIRATI U EUROPI?

Misteriozni nestanak ruskog broda u La Mancheu

Arctic Sea je s 1,3 milijuna dolara vrijednim teretom nestao 28. srpnja kod Dovera

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Google maps)
Više o

La Manche

,

pirati

,

otmica broda

,

nestanak broda

,

Arctic Sea

Brod Arctic Sea plovio je pod malteškom zastavom, njime je upravljala finska kompanija Solchart. Prevozio je drvenu građu vrijednu 1,3 milijuna dolara i trebao je 4. kolovoza uploviti u alžirsku luku Bedžaju no u nju nije stigao. Posljednji radijski kontakt s brodom ostvaren je 28. srpnja kod Dovera, a nedugo potom ugašen je signal koji javlja lokaciju broda.

Kremlj je prije nekoliko dana naredio da rusko ratno brodovlje krene u potragu za 98 metara dugim teretnim brodom čiji je misteriozni nestanak zbunio pomorske vlasti diljem Europe i sjeverne Afrike. Finska tvrtka u čijem je brod vlasništvu objavila je kako su brod u La Mancheu vjerojatno oteli pirati. Takav rasplet događaja mnoge je u Europi potaknuo na bojazan da su se pirati pojavili u sjevernoeuropskim vodama.

"Mislim da je gotovo sigurno da je brod otet. Potpuno je nejasno gdje se on sada nalazi ", rekao je Viktor Matvejev, direktor finske kompanije.

Ukoliko su finske sumnje istinite te se zaista radi o pojavi piratsva u Europi, to bi predstavljalo presedan u modernoj povijesti.

"Ako se radi o piratstvu, a čini se gotovo sigurno da je tako, bio bi to prvi slučaj modernog piratstva u tim vodama", rekao je Matvejev.

Kari Naumanen, predsjednik uprave finske tvrtke RETS Timber, koja je prodala drvenu građu koja se nalazila na brodu, izjavio je da brodovi u europskim vodama ne nestaju samo tako.

"Još nikada nismo imali nestali brod. Niti na jedan dan. Vrlo je teško shvatiti ovu situaciju osim ako nije u pitanju otmica. Teško je povjerovati da bi posada to sama izrežirala, i mora da je u pitanju netko drugi", rekao je Naumanen.

Na brodu se nalazi 15 ruskih članova posade, a ruska se obavještajna služba također aktivno uključila u rasplitanje slučaja. Ispitani su zaposlenici ruske podružnice Solcharta u Arhangelsku, javljaju ruski mediji. Članovi obitelji mornara pisali su premijeru Vladimiru Putinu i zatražili kriminalističku istragu o nestanku broad, no široka potraga za sada nije urodila plodom.

Izvor: Hina

13.08.2009. 14:37:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh