« Svijet
objavljeno prije 13 godina
PREUZELI NADZOR

Misrata: Pobunjenici nakon žestokih borbi zauzeli aerodrom

Gadafijeve snage Misratu napadaju već osam tjedan, odbačen je poziv UN-a na prekid vatre

Libija
Libija (Wikipedia)
Više o

Libija

,

Libija napad

,

misrata

Nakon teških borbi protiv Gadafijevih snaga, libijski pobunjenici uspjeli su zauzeti aerodrom u Misrati. Istovremeno je odbijen poziv Ujedinjenih naroda na prekid vatre, prenosi Hina.

Dopisnik katarske televizije Al Džazire iz Bengazija prenio je riječi pobunjeničkog glasnogovornika koji tvrdi da su "prije pola sata pobunjenici u potpunosti preuzeli nadzor nad aerodromom". Reuters zasad nije dobio neovisnu potvrdu toga podatka.

Pobunjenici se bore protiv Gadafija koji je na vlasti 41 godinu, a rat je ušao u pat poziciju jer Gadafi drži glavni grad i gotovo cijeli zapad zemlje, a pobunjenici drže Bengazi i druge gradove istoka u kojem se proizvodi nafta.

Misrata je jedini veći grad pod pobunjeničkim nadzorom na zapadu zemlje i Gadafijeve ga snage već osam tjedana napadaju, a stotine su u borbama izginule.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u srijedu je pozvao na "hitan i provjerljiv prekid vatre" u Libiji, ali pobunjenici sa zapada Libije odbacili su tu zamisao.

"Mi Gadafiju ne vjerujemo. Ovo nije trenutak za prekid vatre jer ga on nikad ne poštuje", rekao je pobunjenički glasnogovornik Zintan Abdulrahman.

11.05.2011. 19:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh