« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
GRADSKI PODRUM

Miroslavu Kutli određen pritvor zbog bijega, uskoro tjeralica

Određivanje pritvora povlači sa sobom i raspisivanje tjeralice, rekao je glasnogovornik suda u slučaju Kutle

Miroslav Kutle
Miroslav Kutle (Goran Mehkek / CROPIX)
Više o

Miroslav Kutle

,

Gradski podrum

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Općinskog kaznenog suda odredilo je pritvor za Miroslava Kutlu zbog bijega, odnosno neodazivanja na raspravu u drugom predmetu iz slučaja Gradski podrum, doznaje se od glasnogovornika suda Dražena Kevrića.

Kutle je nedolazak na sud pokušao opravdati medicinskom dokumentacijom iz Mostara, no vještak u Zagrebu zaključio je temeljem te dokumentacije da je Kutle raspravno sposoban pa je sutkinja koja vodi slučaj zatražila mišljenje izvanraspravnog vijeća koje je Kutli jučer odredilo pritvor. "Određivanje pritvora povlači sa sobom i raspisivanje tjeralice", rekao je Kevrić Hini.

Objasnio je da nakon što se predmet vrati na raspravno vijeće, predsjednik vijeća u pravilu daje nalog za raspisivanje tjeralice koji se zatim dostavlja policiji.

Kutle se ima pravo žaliti na rješenje o pritvoru o čemu odlučuje izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda. Rok na žalbu traje dva dana, a teče od trenutka kad je osoba protiv koje je određen pritvor uhićena i pritvorena.

Kutle, protiv kojega se vodi više postupaka za pretvorbeni kriminal tijekom 1990-tih, već je pravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog zlouporaba, također, u slučaju Gradski podrum.

Naime, slučaj Gradski podrum je tijekom postupka razdvojen na dva predmeta - jedan je još u tijeku, a u drugom je osuđen jer je njegova Globus grupa do dionica Gradskog podruma došla temeljem fiktivne dokumentacije o nepostojećim potraživanjima čime je zloupotrijebljen tadašnji model privatizacije.

Pravomoćna presuda, koju je potvrdio zagrebački Županijski sud u rujnu ove godine, trebala bi postati izvršna krajem ovog tjedna jer je, iako nije uručena Kutli, u međuvremenu objavljena na oglasnoj ploči zagrebačkog Općinskog kaznenog suda na kojem je osuđen u slučaju Gradski podrum.

Protekom 15 dana od objavljivanja pravomoćne presude na oglasnoj ploči suda smatra se da je dostava uredno izvršena pa se pokreće postupak za izvršenje kazne.

Ukoliko se Kutle ne odazove na poziv suca izvršenja za njim se i u tom slučaju može raspisati tjeralicu, no to neće biti potrebno bude li tjeralica već raspisana zbog bijega.

Pravomoćna presuda objavljena je na sudskoj oglasnoj ploči jer Kutle nije primio presudu, odnosno, nije pronađen na prijavljenoj adresi. Nakon što su Kutlini odvjetnici njegov nedolazak na sud pokušali opravdati medicinskom dokumentacijom iz Mostara postalo je jasno da se Kutle nalazi u BiH.(hina/metro-portal)

26.10.2010. 17:33:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh