« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

MIP ukinuo imunitet Branimiru Glavašu

Protiv ukidanja imuniteta na sjednici MIP-a bio je jedino Vladimir Šišljagić iz HDSSB-a.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić, CROPIX)
Više o

Branimir Glavaš

,

MIP

,

saborski imunitet

,

Vladimir Šišljagić

,

HDSSB

,

ukidanje imuniteta

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) danas je Branimiru Glavašu ukinulo zastupnički imunitet za pritvor, čime su otklonjene zakonske prepreke za njegovim pritvaranjem po nepravomoćnoj sudskoj presudi kojom je osuđen za deset godina zatvora zbog ratnog zločina.

MIP je odobrio zahtjev zagrebačkog Županijskog suda koji je prošloga petka, nakon presude Glavašu i ostalim optuženicima za ratni zločin u Osijeku 1991., od Sabora zatražio odobrenje za Glavaševo pritvaranje, odnosno ukidanje zastupničkog imuniteta za pritvor.

Za zahtjev Suda da se Glavašu, koji je na dan izricanja presude otišao u BiH čije državljanstvo također ima, ukine imunitet za pritvor na sjednici MIP-a glasovalo je osam članova, a protiv je bio Vladimir Šišljagić iz Glavaševa HDSSB-a.

Odluci MIP-a prethodila je rasprava, tijekom koje je Šiljagić pozvao ostale članove MIP-a da s odlukom pričekaju do pravomoćnosti presude, ističući da MIP prije odlučivanja mora razmotriti sve okolnosti vezane uz cijeli slučaj, a posebno, kako je rekao, više dokazanih činjenica da je proces protiv Glavaša politički montiran i motiviran.

To, kazao je, potvrđuje i nedavni komentar premijera Ive Sanadera kako je za izricanje presude odabran loš trenutak s obzirom na predizborno vrijeme. "Premijerova izjava da sud nije smio presudu donijeti pred izbore i da će o tome razgovarati s ministrom Šimonovićem govori da se ne odvija sve po planu. To je očito uplitanje izvršne u sudsku vlast koje bi i u manje demokratskim državama od naše značilo mirnu ostavku premijera", rekao je Šišljagić.

Istaknuo je da Glavaš nije pobjegao u BiH, da nije bjegunac od hrvatskog pravosuđa i zakona, već da je u BiH otišao kao slobodan čovjek, napominjući da je Glavaš četiri godine nazočio sudskim raspravama, "pa i nakon što je u travnju premijer Sanader izjavio da za njega Glavaš više ne postoji".

Da je premijerov komentar na presudu neprimjeren drži i Arsen Bauk (SDP), ali još gorim smatra događaje nakon presude, posebno paljenje zastava, vrijeđanje i pljuvanje u Osijeku te druge sukobe na relaciji HDZ i HDSSB, kao i ocjenu potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor koja je Šišljagića nazvala kapetanom JNA. "Molim članove HDZ-a i HDSSB-a da nas ubuduće poštede takvih divljaštava, međusobnih vađenja kostura iz ormara i etiketiranja", poručio je Bauk.

Zatražio je da MIP u izvješću s kojim će izaći pred Sabor navede i da je prekršio svoj poslovnik o radu u kojemu stoji da se odlučuje "bez odgode", budući da nije odmah u petak, kada je i donesena presuda, raspravljao i odlučivao o zahtjevu Suda.

Predsjednik MIP-a Damir Sesvečan (HDZ) odbacio je prozivke da je MIP prekršio poslovnik, naglasivši da je sjednicu sazvao po poslovniku, za danas kada su joj mogli nazočiti članovi Povjerenstva. "Bez odgode znači i da se moraju ispuniti svi potrebni uvjeti da se sjednica održi", rekao je Sesvečan.

Odbacio je prozivke SDP-ovke Gordane Sobol kako je neprimjereno da zastupnik ima dvije vrste imuniteta, jer se Glavašu imunitet odvojeno skidao za suđenje i za pritvor, ustvrdivši da se u MIP-u ustalila praksa da se imunitet odvojeno skida za kazneni postupak i za pritvor. (hina/metro-portal)

11.05.2009. 13:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh