« Fun
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
MA DAAJ :)

Ministrica pozvala Britance da jedu manje graha

Britanska ministrica zadužena za probleme klimatskih promjena pozvala je sunarodnjake da smanje konzumaciju pečenoga graha

Grahom do globalnog zatopljenja?
Grahom do globalnog zatopljenja? (Shutterstock)
Više o

staklenički plinovi

,

metan

,

grah

Grah također utječe na globalno zagrijavanje svojom emisijom pozadinskih plinova, jedino je što se može zaključiti iz izjave britanske ministirce Lady Velme koja je pozvala zemljake da smanje unos graha i, posljedično, manje ispuštaju metan u amtosferu.

Na britanske prehrambene navike upozorio je u zastupnik u Domu lordova koji je od ministrice zatražio da komentira tvrdnju iz emisije BBC-a da Velika Britanija ima najveću proizvodnju pečenoga graha i najveću potrošnju tog jela na svijetu.

Ministrica Lady Verma pozvala je Britance da 'na umjerenu razinu' svedu svoju potrošnju graha.
Prema studiji iz prosinca 2013. u Velikoj Britaniji je u 2012. bilo prodano pečenoga graha za gotovo 340 milijuna funti (411 milijuna eura).

Od 2009. upozoravalo se da je povećani uzgoj goveda, koja ispuštaju metan u atmosferu, jedan od glavnih krivaca za globalno zatopljenje, no stručnjaci su takve jednostrane tvrdnje odbacili.

Ugljični dioksid iz fosilnih goriva najviše sudjeluje u emisijama takozvanih stakleničkih plinova koji stvaraju na Zemlji atmosferu s učinkom staklenika, ali učinak metana je 20 puta veći, piše Daily Mirror.

Goveda poput krava proizvode šestinu ukupne emisije metana na planetu, a prema dosadašnjim izračunima metan ljudskog porijekla daleko je manje odgovoran, tek 1/5,000-ti dio od ukupnih emisija stakleničkih plinova, dodaje list.

10.04.2014. 16:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh