« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
POTEZ NADLEŽNIH

Ministarstvo okoliša naredilo Janafu sanaciju onečišćenog kanala

Djelatnici ovlaštene tvrtke Aeks su, po pozivu iz Janafa, započeli s uklanjanjem zaostalog tekućeg sadržaja nakon sanacije onečišćenog kanala

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Krajač/CROPIX)
Više o

dizel

,

Janaf

,

Ministarstvo okoliša

,

skladište

Iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva danas su izvijestili kako je, prilikom inspekcijskog nadzora povodom istjecanja dizel goriva na Žitnjaku, inspekcija zaštite okoliša pregledom lokacije utvrdila onečišćenje unutar kanala cijevne trase u dužini 20 do 30 metara pa je naredila Janafu da pristupi sanaciji onečišćene površine kanala, što je Janaf i započeo.

"Djelatnici ovlaštene tvrtke Aeks su, po pozivu iz Janafa, započeli s uklanjanjem zaostalog tekućeg sadržaja - eurodizela, pjena, vode iz hidrantske mreže, nakon čega je onečišćena površina posipana apsorpcijskim sredstvom, a prikupljeni tekući sadržaj u količini od oko 2,5 metara kubnih privremeno je odložen u spremnik koji se nalazi na lokaciji i koristi se za prihvat nesukladne robe", stoji u priopćenju iz ministarstva. Također napominju kako su nadzor i kontrola sanacije danas nastavljeni i da su još u tijeku, kao i utvrđivanje količine eurodizela istekle iz cjevovoda.

>>U skladištu Janafa na Žitnjaku iscurila cisterna nafte

Iz nadležnog ministarstva podsjećaju kako je inspekcija zaštite okoliša obavila inspekcijski nadzor odmah po pozivu Županijskog Centra 112, zaprimljenog jučer oko 19 sati, o onečišćenju okoliša izazvanog istjecanjem naftnih derivata na lokaciji Žitnjak, koju koriste tvrtke Janaf i Dioki. U nadzoru je utvrđeno da je prilikom pretakanja eurodizela između dva spremnika zapremine 2000 kubnih metara odnosno 680 kubnih metara, a u kojima pravna osoba Janaf, za potrebe Petrol Hrvatska, skladišti naftne derivate, i koje je obavljano oko podneva istog dana, iz cjevovoda istjecao eurodizel zbog pogrešnog spajanja cjevovoda obavljanog prethodnog dana od strane tvrtke Montmontaža N.E.P., Zagreb.

>> Janaf: Nafta na Žitnjaku ne prijeti okolišu

Djelatnici Janafa su odmah po uočavanju istjecanja eurodizela zatvaranjem ventila na pumpi za pretakanje derivata i spremnicima spriječili njegovo daljnje istjecanje, stoji u priopćenju iz Ministarstva zaštite okoliša.

Iz uprave Janaf-a reagirali su priopćenjem na današnju konferenciju za novinare zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama u kojem naglašavaju kako je "procurenje" dizela na terminalu Žitnjak jučer "u kratkom roku primjećeno i i zaustavljeno", a šteta stručno sanirana od ovlaštenih službi te je, kako tvrde, odmah prestala svaka daljnja prijetnja za ljude i okoliš.

"O tom događaju su obaviještene nadležne službe i izašle su na teren pa provode istražne radnje s ciljem utvrđivanja svih relevantnih činjenica", navode u priopćenju i dodaju kako je i uprava Janaf-a formirala interno istražno povjerenstvo na čelu s direktorom Sektora razvoja i kontrolinga te da će o svojem nalazu obavijestiti javnost. "O uzrocima, točnim količinama procurenja i odgovornima za taj događaj moći ćemo govoriti tek po nalazu istražnog povjerenstva", navodi se u priopćenju iz Janaf-a. (hina/metro-portal)

23.07.2010. 20:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh