« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
NA NAŠ RAČUN

Ministar se pohvalio pohvalom antirecesijskih mjera

Niti šok, niti nevjerica, samo pitanja 'tko tu koga' i 'tko to može platit'?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Krajač, CROPIX)
Više o

MMF

,

Ivan Šuker

,

antirecesijske mjere

Hrvatski ministar financija Ivan Šuker danas se na 13. Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu pohvalio pismom koje je dobio od MMF-a, a u kojem se hvale vladine antirecesijske mjere i rebalans proračuna.

"Odbor izvršnih direktora MMF-a u svom je pismu upućenom ministru financija Ivanu Šukeru i guverneru Željku Rohatinskom pohvalio Vladu zbog brzih i koordiniranih mjera koje su pomogle da Hrvatska izdrži prvi udar svjetske krize, a Vladin rebalans proračuna ublažio je pak udar na socijalno osjetljive kategorije i trgovačka društva, piše Večernji list.

Ne znamo kojim podacima Međunarodni monetarni fond raspolaže pa bi bilo neukusno komentirati, ali mora se primjetiti da očito nisu baš upoznati s hrvatskim 'socijalno osjetljivim kategorijama'.

No, da sve ne bude baš 'bajno', MMF je poslao i dva savjeta. U jednom se preporučuje da se zbog smanjene gospodarske aktivnosti i mogućih manjih prihoda u proračunu moraju kontrolirati rashodi. Takav savjet zaista nije loš jer su naši ekonomski stručnjaci u vlasti do sada pokazivali kako se rashodi inače ne moraju kontrolirati.

Drugi mudar savjet kaže kako bi zbog visokog zaduženja moglo biti problema s refinanciranjem vanjskog duga. I taj je savjet hvale vrijedan uzme li se u obzir da se na zaduživanje vani do sada gledalo kao na tinejdžerski izlazak po familijarnom principu, 'stari imaš 100 kuna, vodim curu na koncert?'.

Ono što je u cijeloj priči tragično, a na to je javnost već imunizirana apatijom, je da se iz finacijskog vrha države hvali tuđim pohvalama za mjere koje se realno ne provode, a kada bi se i provodile upitno je kakvi bi im u realnoj situaciji bili rezultati. Priča o tome kako nas kriza nije pogodila upravo zbog antirecesijskih mjera ne bi uspavala niti pospano dijete u jaslicama, ali svejedno se opetovano plasira bez pokrića. Možda je istina da nas kriza još nije pogodila, ali o tome zašto je to tako odgovor se lakše može naći u statistikama hrvatske (ne)proizvodnje, kao i činjenici da kriza koja sada trese svijet, nas trese već godinama.

Možda je ova primjedba laička i iz pogleda magistra ekonomije nestručna, ali teško je ne primjetiti da MMF, kao i svaka velika monetarna korporacija, ima svoje interese koji u najmanju ruku nisu baš 'dobročiniteljski'. Taj interes je naravno zarada, a do nje se u slučaju spomenutog fonda, dolazi podjelama basnoslovno skupih kredita ekonomijama koje su u raspadu kako bi se jednoga dana profitiralo upravo od tih kredita. Stoga se pitamo, jesmo li mi slijepi ili ministar zaista ne vidi da je logično da MMF pohvali politiku koja radi u korist njegove zarade? (metro-portal)

05.06.2009. 15:29:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh