« Biznis
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
RIM-PARIZ-BERLIN

Mini summit čelnika EU za spas eurozone

Europske burze u četvrtak su bilježile rast nakon tri dana pada. Međutim, nervoza je i dalje prisutna. Strahuje se da će dužnička kriza zahvatiti čitavu eurozonu

Fotografija vijesti
Više o

Nicolas Sarkozy

,

Angela Merkel

,

Fitch Ratings

,

Moody's

,

kriza eurozone

Unatoč nesuglasicama Pariza i Berlina oko načina rješavanja dužničke krize u Europi, danas je u Strasbourgu počeo svojevrsni mini summit čelnika Njemačke, Francuske i Italije, prenosi Hina.

Službeno je sastanak francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, njemačke kancelarke Angele Merkel i talijanskog premijera Marija Montija najavljen kao priprema europskog summita 9. prosinca. Novi talijanski premijer treba na njemu uvjeriti partnere da je odlučan smanjiti 1.900 milijarda eura talijanskog duga i pokrenuti rast, javlja AFP prije očekivane konferencije za novinare nakon radnog ručka.

Europske burze u četvrtak su bilježile rast nakon tri dana pada. Međutim, nervoza je i dalje prisutna jer je Fitch, agencija za kreditni rejting, smanjila ocjenu Portugalu na "BB+". Strah je prisutan da će dužnička kriza zahvatiti čitavu eurozonu.

Moody's i Fitch, dvije od triju velikih agencija za kreditni rejting, Francusku su upozorile da joj, pogorša li se kriza, prijeti smanjenje ocjene "AAA" koja joj omogućuje zaduživanje po niskim kamatnim stopama.

Čak i Njemačka, motor rasta Europske unije nije potpuno zaštićena te se njezine gospodarske perspektive za 2012. ne čine blistavima.

U srijedu je prvi put zabilježena slabija aukcija njemačkih državnih obveznica zbog slabog odziva ulagača što je pobudilo strah da se dužnička kriza eurozone širi na najjače europsko gospodarstvo.

Europski partneri žele da Njemačka popusti inzistiranju da Europska sredšnja banka više štiti države u teškoćama. Kancelarka Angela Merkel zasad takav prijedlog odlučno odbija.

Jednako odlučno Berlin se protivi prijedlogu Bruxellesa o uvođenju euroobveznica, zajedničkih obveznica koje bi trebale stabilizirati monetarnu uniju i stvoriti veliko tržište obveznica poput onoga u Sjedinjenim Državama. Berlin želi da zemlje u teškoćama postanu proračunski disciplinirane i odgovorne.

Kada to provedu "bit ćemo spremni na svaku potrebnu solidarnost", rekao je u srijedu njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble.

24.11.2011. 16:09:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh