« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
PUNOPRAVNO ČLANSTVO

Mimica: Hrvatska ulazi u EU sredinom 2012.

Ukoliko do ožujka 2011. dovršimo pregovore, Hrvatska će punopravnom članicom Europske unije postati 2012.

Neven Mimica
Neven Mimica (Dragan Matic / Cropix)
Više o

pregovori s EU

,

članstvo u EU

,

Neven Mimica

,

Hrvatska EU

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Neven Mimica izjavio je u petak u Sarajevu kako će Hrvatska punopravnom članicom Europske unije najvjerojatnije postati sredinom 2012. godine istaknuvši pri tom kako je to činjenica koja će pozitivno utjecati na stanje u cijeloj regiji.

"Najbolji scenarij koji se može predvidjeti je da ćemo do ožujka 2011. dovršiti pregovore i nakon toga potpisati sporazum o pridruživanju EU. Nakon toga slijedi proces ratifikacije u zemljama-članicama koji može trajati do godinu i pol no mi se nadamo i kraćem razdoblju. Sredinom 2012. Hrvatska može očekivati punopravno članstvo u Uniji", kazao je Mimica na predavanju koje održao zastupnicima u Parlamentu Bosne i Hercegovine i članovima akademske zajednice u toj zemlji.

Govoreći u svojstvu predsjednika saborskog Odbora za europske integracije, Mimica je istaknuo kako je za Hrvatsku bila iznimno važna puna suglasnost svih parlamentarnih stranaka o europskim vrijednostima što je o osiguralo da se u razdoblju od deset godina donese više od 500 zakona kojima se prilagođava europskim standardima.

Članstvo u EU jamac je stabilnosti

Mimica je ocijenio kako je pridruživanje EU korisno prije svega za države-aspirantice na članstvo jer one time mijenjaju unutarnji ustroj i provode reforme koje donose dobrobit svima. "To je proces stvaranja boljeg života u boljoj državi", kazao je Mimica dodajući kako je članstvo u EU najbolji jamac svake vrste stabilnosti.

Hrvatska, po njegovim rječima, upravo stoga drži da i sve druge zemlje regije trebaju postati članicama Unije. "Sam ulazak u EU za Hrvatsku nije kraj procesa. Kraj će biti tek kada sve druge zemlje okruženja postanu članicama jer je to jamac stabilnosti cijele regije", izjavio je Mimica.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora najavio je punu potporu svim susjednim zemljama u njihovim nastojanjima da se priključe Uniji. Istaknuo je kako Hrvatska ni u kojem slučaju neće postupati "kao neki njeni susjedi" koji su zbog neriješenih bilateralnih pitanja pokušavali blokirati njene pregovore s Unijom. "Takve ćemo probleme rješavati isključivo u bilateralnim kontaktima a nikako nećemo uvjetovati europske integracije", kazao je Mimica.(hina/metro-portal)

23.07.2010. 14:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh